Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti al limone z zielonym pesto i cukinią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
makaron spaghetti
200 g
sól
do gotowania + do smaku
nieduża młoda cukinia
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
Barilla Pesto alla Genovese
5 łyżeczek
parmezan lub inny twardy ser
do posypania
pieprz
do smaku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Umytą cukinię tniemy na cienkie, długie paski alla tagliatelle (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw). 

Krok 3

Cytrynę dobrze szorujemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Krok 4

Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę. Wrzucamy na nią czosnek i szklimy, go uważając, by się nie spalił. Na patelnię dorzucamy cukinię i dusimy ją 3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody z makaronu, mieszamy.

Krok 5

Odcedzamy makaron (powinien być al dente, ponieważ dojdzie jeszcze na patelni). Wrzucamy go na patelnię, dodajemy pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz.

Krok 6

Posypujemy skórką z cytryny, parmezanem i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

TIP Zamiast cukinii możemy użyć zielonych szparagów. Tniemy je na paski, podobnie jak cukinię.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk