Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle z pesto calabrese i owocami morza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
makaron tagliatelle
400 g
sól
do gotowania + smaku
oliwa
2 łyżki
czosnek
4 ząbki
świeże vongole lub mrożony miks owoców morza
300-400 g
pieprz
do smaku
natka pietruszki
do posypania
Barilla Pesto alla Calabrese
5 łyżek

Krok 1

Jeśli będziemy używać mrożonych owoców morza, musimy je rozmrozić.

Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojony w plasterki czosnek. Po chwili dodajemy vongole (otwartych nie dodajemy); uwaga, tłuszcz może pryskać. Przykrywamy patelnię, potrząsamy nią kilka razy. Po 2 minutach odkrywamy i odparowujemy przez kilka chwil. Muszle powinny się otworzyć. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli używamy miksu owoców morza, podsmażamy je na czosnku 5-8 minut, by nie były gumowate.

Krok 4

Makaron odcedzamy, łączymy z pesto. Wykładamy na talerz, dodajemy vongole i polewamy sosem z patelni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk