Na szczęście nie trzeba ich długo szukać! Bo czy może być coś pyszniejszego, a jednocześnie prostszego w przygotowaniu niż makaron z sosem? To danie idealne, wymyślone właśnie po to, by nie tracić czasu, a cieszyć się smakiem. Pewien gastronom powiedział kiedyś, że najlepsze sosy to te, które robi się w czasie, gdy gotuje się makaron. Można się oburzać w obronie honoru ragù alla bolognese, pyrkającego na małym ogniu przez kilka godzin, ale prawda jest taka, że to wyjątek potwierdzający regułę. Włoska kuchnia słynie z prostoty i wysokiej jakości produktów. I serca do gotowania, ale to generalna zasada w kuchni. Im więcej uczucia, tym więcej smaku! Nawet jeśli przyrządzenie dania zajmuje chwilę. A latem, szczególnie kiedy za oknem skwar, wystawanie godzinami przy garnkach jest ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę. Dlatego podsuwamy wam kilka propozycji, które urzekną was smakiem, a których przygotowanie zajmie dosłownie moment. Zawsze stawiamy na jakość w kuchni – jeśli posiłkujemy się gotowymi produktami, to tymi, które powstały z najlepszych składników. Jak pesto Barilla, którego użyliśmy do naszych makaronowych wariacji.
Makarony z pesto na lato
Gdy żar leje się z nieba, nie myślimy o długim gotowaniu. Szukamy prostych przepisów, dzięki którym smaczne letnie dania powstają w kilka chwil.
Spaghetti al limone z zielonym pesto i cukinią
Al limone pochodzi z malowniczych okolic Amalfi. To właśnie tam rosną najsmaczniejsze w całych Włoszech cytryny. Nic dziwnego, że bazą tego sosu są sok i skórka z tych owoców, a także… woda z gotowania makaronu. Jedna z wersji tego dania jest zaprawiana śmietanką. My zdecydowaliśmy się dodać klasyczne Pesto alla Genovese, które podbije cytrusowy smak. Paski cukinii dopełnią całości.
Sprawdź przepis na spaghetti al limone z zielonym pesto i cukinią >>
Makaron gnocchi z wegańskim pesto, bobem, groszkiem, fasolką oraz crunchem orzechowo-migdałowym
Z kulinarnego punktu widzenia lato to najlepsza pora roku – można przebierać w przepysznych warzywach i owocach i łączyć je do woli w najróżniejszych kombinacjach. W tej propozycji delektujemy się bobem, fasolką szparagową i groszkiem skąpanymi w Pesto Basilico Vegan. Tę warzywną eksplozję smaku dopełnia chrupiący orzechowy crunch.
Tagliatelle z pesto calabrese i owocami morza
Owoce morza doskonale współgrają z makaronowymi pomysłami. Głęboko umamiczny smak oceanu można traktować na różne sposoby – od wersji pikantnej po słodką. Oczywiście najlepiej używać świeżych produktów, ale jeśli nie ma się ich pod ręką, można sięgnąć po mrożonki. W tej odsłonie smak morza podbijamy czosnkiem i lekko pikantno-serową nutą pesto calabrese.
Zobacz przepis na tagliatelle z pesto calabrese i owocami morza >>
Casarecce z pesto z suszonych pomidorów i oliwkami
Włoskiej kuchni daleko do barokowego rozpasania. Często bazuje na małej liczbie składników, które – zestawione w odpowiedni sposób – tworzą potrawy o zaskakującej złożoności. W tym przepisie słodycz głębokiego smaku Pesto Pomodori Secchi kontrastujemy z lekką goryczką oliwek. Dwa składniki, a efekt więcej niż satysfakcjonujący.
Poznaj przepis na casarecce z pesto z suszonych pomidorów i oliwkami >>
Farfalle z pesto rosso, pomidorkami koktajlowymi i grzanką
Włosi często do makaronu podają pieczywo, zwykle bułkę. Można się dziwić, choć kto raz przetarł sos z talerza puchatym pieczywem, ten wie, że ma to sens. W naszej propozycji miskę farfalli z sosem uzupełnia grzanka. Chrupiąca kromka chleba posmarowana czosnkiem idealnie podbije aromatyczne pesto z pomidorów, dwóch rodzajów sera i octu balsamicznego, wydobywając jego słodycz.
Sprawdź przepis na farfalle z pesto rosso, pomidorkami koktajlowymi i grzanką >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?