Dlaczego pomijamy poranny posiłek? Część z nas zarzeka się, że rano nie jest w stanie przełknąć ani grama jedzenia, pozostali tłumaczą się brakiem czasu – rezygnują ze śniadania, by szybciej dotrzeć do pracy, na spotkanie czy zdążyć zawieźć dziecko do szkoły. W końcu, gdy głód nieznośnie o sobie przypomina, wpadamy do najbliższego sklepu i łapiemy pierwsze z brzegu gotowe pasty, serki lub – w najlepszym razie – jakąś bułkę. W pośpiechu wrzucamy do koszyka cokolwiek i raczej przez myśl nam nie przechodzi, by zerknąć na etykietę i przestudiować skład naszego śniadania.
Lepszy początek dnia
Komu nie zdarzyło się wyjść z domu bez śniadania, ręka w górę. Jak mantrę powtarzamy, że to najważniejszy posiłek dnia, ale w praktyce właśnie o nim zapominamy najczęściej.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Kate Hliznitsova / unsplash.com
Zdjęcia: materiały prasowe
Rozmaite emulgatory, stabilizatory, konserwanty czy aromaty nie zawsze są szkodliwe
Nic w tym dziwnego, skoro świadomość konsumencka w Polsce wciąż raczkuje, a w szkołach rzadko mówi się o zbalansowanej diecie i zdrowym odżywianiu w kontekście zakupów spożywczych. Stąd nawet nie mamy nawyku czytania etykiet, a opisy składu ignorujemy lub jedynie pobieżnie przeglądamy. W końcu rozmaite emulgatory, stabilizatory, konserwanty czy aromaty nie zawsze są szkodliwe. Pytanie tylko, które z nich możemy dopuścić do swojej diety.
Z pomocą przychodzi najnowsza książka autorek popularnego portalu czytajsklad.com, „Czytaj skład. Gotuj z głową!”. Jagoda Fabicka i Katarzyna Rada przez kilka lat gromadziły informacje na temat produktów spożywczych, ich składu i tego, jaki wpływ na nasze zdrowie mają przeróżne substancje. Wiedzę, którą zdobyły, postanowiły wykorzystać w celach edukacyjnych. Teraz starają się przekonać Polki i Polaków, że świadome robienie zakupów wcale nie jest tak trudne ani nie musi zajmować więcej czasu.
„Czytaj skład. Gotuj z głową!” to praktyczna publikacja, w której proste przepisy przeplatają się z przydatnymi informacjami dotyczącymi zarówno produktów, jak i zdrowej diety. Już po lekturze kilku pierwszych rozdziałów zakupy spożywcze nabiorą zupełnie innego charakteru: będziecie pewniej wybierać zdrowe produkty i nigdy nie zabraknie wam inspiracji w kwestii tego, co można z nich przygotować.
Co więcej, jeśli wybór w waszym lokalnym sklepie pozostawia sporo do życzenia, w książce znajdziecie przepisy na wiele bazowych dań, których przygotowanie często zajmuje mniej czasu niż zakupy. Na gotowy twarożek czy pastę warzywną z 5-procentową zawartością warzyw nawet nie rzucajcie okiem – samodzielnie przygotowane, są nie tylko zdrowsze i smaczniejsze, ale też wzbogacone o faktor satysfakcji.
Po lekturze „Czytaj skład” z pewnością będziecie wiedzieć, które produkty ze sklepowej półki powinny wylądować w waszym koszyku
Jeśli nigdy nie próbowaliście robić twarogu samemu, skorzystajcie z rad eksperta. Może za kilka tygodni będziecie jeść ten twarożek na samodzielnie upieczonym chlebie.
A jeśli pośpiech czy tryb życia w tym momencie wyklucza możliwość przygotowywania pełnowartościowych posiłków we własnym zakresie, sięgnijcie po lepszą alternatywę. Po lekturze „Czytaj skład” z pewnością będziecie wiedzieć, które produkty ze sklepowej półki powinny wylądować w waszym koszyku.
Jak wybrać produkty na śniadanie?
Co zawiera dodatkowo?
- chlorek wapnia E509
- lizozym E1105
- annato E160b
- karoteny E160b
- podpuszczka
Unikajcie:
- azotyn potasu E249
Uwaga na produkty seropodobne, które zawierają:
- olej palmowy
- stabilizatory
- emulgatory
- konserwanty
- aromaty
Co zawiera dodatkowo?
- regulatory kwasowości
- serwatka w proszku
Unikajcie:
- emulgatory
- tłuszcz i olej palmowy
- utwardzony tłuszcz roślinny
- syrop glukozowy
- syrop glukozowo-fruktozowy
- substancje zagęszczające
Co zawiera dodatkowo?
- mleko w proszku
- cukier
- serwatka w proszku
- białka mleka
- aromat
- tłuszcz kokosowy
- mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
- ekstrakt kawy zbożowej
- śmietanka w proszku
- dwutlenek krzemu
- syrop glukozowy
Unikajcie:
- syrop glukozowo-fruktozowy
- tłuszcz i olej palmowy
- utwardzony tłuszcz palmowy
- fosforany potasu E340
- maltodekstryna
- guma celulozowa
- trifosforany
- polifosforany
- cytryniany sodu
Czas przygotowania: 10 minutPrzepis na śniadaniowy „twarożek” z tofu
Składniki:
- tofu naturalne 180 g
- majonez (opcjonalnie: wegański) 2 łyżki
- rzodkiewki kilka sztuk
- posiekany szczypiorek 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, drobno pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek. „Twarożek” doprawiamy solą i pieprzem.
KONKURS
Chcecie robić zakupy bardziej świadomie i zdrowiej się odżywiać? Mamy dla was 8 egzemplarzy książki „Czytaj skład. Gotuj z głową!”. By wygrać jeden z nich, opiszcie swój sposób na smaczne, zbalansowane śniadanie i prześlijcie go na adres konkurs@kukbuk.pl do 23 września. Przed udziałem koniecznie zapoznajcie się z regulaminem konkursu. I pamiętajcie, że zgłoszenia nie zawierające zgody na przetwarzanie danych, nie będą brane pod uwagę!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?