Kukbuk
Kukbuk
(fot. materiały prasowe)

Kulinarna mapa Warszawy: Praga

W stolicy piękne jest to, że każda dzielnica potrafi żyć własnym życiem, kulturalnym, towarzyskim i kulinarnym. Jak smakuje życie na warszawskiej Pradze? Wybieramy najlepsze miejsca do jedzenia.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 15 Czerwca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Praga to jedna z najbardziej klimatycznych dzielnic Warszawy – jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to doskonały moment, aby zapuścić się na prawy brzeg Wisły. Doskonały, bo to wciąż nie do końca odkryte i niezbyt zatłoczone miejsce w stolicy (w mlecznym barze na Ząbkowskiej najwięcej spotykamy turystów z Hiszpanii), a kulinarnie dzieje się tam już bardzo dużo i bardzo ciekawie! Praga żyje po swojemu, różnorodnością zapraszając tych, którzy jeszcze nie mieli okazji bliżej jej poznać. O każdej porze dnia znajdziemy tu coś godnego naszego podniebienia, od ekologicznego śniadania w industrialnym otoczeniu, po zrobiony na miejscu makaron w luźnym, włoskim koncepcie, dzięki któremu poczujemy się jak na zagranicznych wakacjach. W końcu to Praga! Co pysznego tam znajdziecie?

Piekarnia Rano

Rano

ul. Stalowa 47

Kulinarny spacer po Pradze zaczynamy o poranku, dlatego pierwsze kroki kierujemy do klimatycznej i wypełnionej chrupiącym glutenem piekarni Rano. Jej założycielka, Weronika Nogańska, kocha chleb i tą miłością zaraża każdego, kto choć raz przekroczył próg jej piekarni. To uczucie musi być wyjątkowo obezwładniające, bo teraz, aby dostać wymarzony bochenek, trzeba być na miejscu tuż po otwarciu, a najlepiej zarezerwować ulubiony chleb czy drożdżówki mejlowo albo przez facebookowy fanpage. Czas oczekiwania umili pyszna kawa i bezkarne podpatrywanie piekarzy, którzy pieczywo przygotowują na oczach klientów. My za wilgotny pszenny klasyk i puszystą chałkę dalibyśmy się pokroić.

Kawiarnia Żona Krawca, gdzie zjeść śniadanie na Pradze (fot. materiały prasowe)

Żona Krawca

Żona Krawca

ul. Kamionkowska 29

Chyba nie będzie przesadą, jeśli napiszemy, że to najsmaczniejsze miejsce na Kamionku. Już nieraz w redakcji rozpływaliśmy się nad jajkiem poche podanym na grzance z sosem z awokado i grillowanym tofu – brak tej kawiarni w zestawieniu byłby więc zupełnie nie na miejscu. Dostaniecie tu zresztą wszystko, czego rano potrzeba do szczęścia, także znakomitą kawę, a w weekendy obłędnie pachnące drożdżówki. Żona Krawca to miejsce uszyte na miarę naszych czasów – idealne na sąsiedzkie spotkania, rodzinne śniadanie i uroczą randkę tuż po przebudzeniu.

Kawiarnia Waszyngton, gdzie zjeść śniadanie na Pradze, piękne wnętrza kawiarni (fot. materiały prasowe)

Kawiarnia Waszyngton

Kawiarnia Waszyngton

al. Waszyngtona 96

Najwyraźniej Praga stoi pysznymi śniadaniami – i grochowska Kawiarnia Waszyngton doskonale się w ten trend wpisała. Szybko zaskarbiła sobie sympatię okolicznych mieszkańców, ale też stała się celem, do którego warto się wybrać z odleglejszych miejsc stolicy. Czy to za sprawą doskonale puszystej brioszki z jajkiem sadzonym, łososiem i serem gruyère, czy aromatycznych naleśników z pieca z kremem straciatella i wiśniami. Wisienką na torcie tej przyjemności niech będzie doskonała kawa, także przelewowa.

Serso Bajgle

Serso Bajgle

ul. Szanajcy 16

Dzięki tym bajglom poczujecie się jak w nowojorskim Russ & Daughters. A nawet lepiej, bo kremowy serek to tutaj ekologiczny polski twaróg, a łosoś jest najdzikszy na całym prawym brzegu Wisły. W kulinarną grę wchodzą też ser z nerkowców, pasta jajeczna, pieczona pierś z indyka i domowa konfitura. W tym miejscu jedno staje się jasne – przez większą część dnia do szczęścia potrzeba nam tylko wypiekanych na świeżo puszystych, okrągłych bułek z dziurką w środku. I to jest bardzo miłe uczucie.

Kawiarnia Trzy kruki na Pradze, gdzie zjeść śniadanie na Pradze, najlepsze kawiarnie w Warszawie (fot. materiały prasowe)

Trzy Kruki

pl. Hallera 8

Poza śniadaniami na Pradze łatwo dostać doskonałą kawę – kawiarnia Trzy Kruki nie jest w tym zestawieniu wyjątkiem. Niebanalne wnętrze zachęca do przesiadywania tu godzinami – wysokie sufity, geometryczny bar i wielkie wiszące lampy są otoczeniem idealnym do rozmów albo zatopienia się w książce. Przez ten czas mamy też sporo do wypróbowania, od klasycznej kawy, przez matchę i espresso tonic, po słodkości od Miss Mellow.

Restauracje na pradze (fot. mat. pras)

Koneser

pl. Konesera

Kulturalnie i kulinarnie Praga odżyła między innymi dzięki rewitalizacji dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Industrialna architektura, atrakcje dla dzieci i dorosłych i nieoczywisty klimat sprawiają, że chce się tu wracać. Nie bez znaczenia są także restauracje, które nęcą rozmaitością smaków – znajdziemy tu polską kuchnię z nutą nowoczesności, neapolitańską pizzę wypiekaną w piecu z żywym ogniem, indyjski tapas, a nawet azjatyckie lasagne z ekologicznych składników. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o lokalach z dobrym jedzeniem w praskim Koneserze, zajrzyjcie tutaj.

Źródło

ul. Targowa 81

To miejsce stworzone przez szefa kuchni i sommeliera, którzy doświadczenie zdobywali w najlepszych polskich i zagranicznych restauracjach, takich jak Bez Gwiazdek czy kopenhaska Mes. Jeśli więc zestawimy pyszne jedzenie z doskonałym winem i przystępnymi cenami, powinniśmy dostać przepis na restaurację idealną. Menu jest krótkie i obejmuje kilka dań kuchni polskiej, ale opartych na niebanalnych połączeniach smaków. Obecnie źródłem naszych kulinarnych uniesień są młode ziemniaki z wędzonym halibutem, twarogiem i ze szczawiem oraz ogórek z galaretką z agrestu i czosnkiem.

Szwedzka 2.0

ul. Szwedzka 2/4

Kuchni włoskiej można skosztować już niemal wszędzie, ale nie zawsze będą to dania z lokalnych i sezonowych produktów. To właśnie wyróżnia niewielką praską restaurację, której powstanie wywołało niemały entuzjazm zarówno wśród okolicznych mieszkańców, jak i przybywających na Pragę amatorów smacznej kuchni w nieoczywistym, industrialnym otoczeniu. Pizzę z puszystymi rantami robi się tu na zakwasie, makaron przygotowuje ręcznie, a warzywa sprowadza wyłącznie z lokalnych gospodarstw. Krótkie menu tylko ułatwi wam sprawę, bo warto tu spróbować każdej pozycji z karty. Idźcie i przekonajcie się, że nie nawijamy wam makaronu na uszy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk