Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze miejsca w Warszawie, Havana Cafe Bar na Żoliborzu (fot. materiały prasowe)

Kulinarna mapa Warszawy: Żoliborz

Żoliborz to jedna z najpiękniejszych dzielnic Warszawy. Spacerowiczów przyciąga wszechobecną zielenią, zabytkową zabudową i ciekawą historią, a amatorów dobrego jedzenia – jednymi z najlepszych stołecznych restauracji!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Cafe Bar Havana 

Opublikowano: 1 Lipca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Żoliborz ma swoich zagorzałych miłośników – po tej zielonej dzielnicy można się włóczyć godzinami, powstawały o niej piosenki, a zabytkowa zabudowa przyciąga nie tylko mieszkańców innych zakątków stolicy, ale też turystów z całej Polski. A mimo to przez wiele lat był kulinarną pustynią, na której próżno było szukać smacznego jedzenia w przystępnych cenach i w klimatycznym otoczeniu. Na szczęście to się zmienia – Żoliborz wzbogacił się o kilka godnych polecenia lokali, w których o poranku schrupiecie perfekcyjny chleb na zakwasie, a po południu spróbujecie doskonałego wegańskiego sushi i okraszonej wyśmienitymi składnikami pizzy rodem z Neapolu. Gdzie na Żoliborzu poukrywały się kulinarne perełki?

Pieczywo z włoskiej piekarni Il Fornaio na warszwawskim Żoliborzu (fot. Il Fornaio)

Włoska piekarnia Il Fornaio

Il Fornaio

ul. Anny German 3

Jeśli szukacie w Warszawie nieoczywistych miejsc, które obudzą w was wakacyjne nastroje, nie szukajcie dalej. Il Fornaio to usytuowana trochę na uboczu żoliborskiego życia, niepozorna piekarnia, która specjalizuje się we włoskim pieczywie. I trzeba przyznać, że robi to wybitnie – 30 lat doświadczenia czuć w każdym kęsie. Bochenki na zakwasie, naturalna fermentacja i wyłącznie proste składniki (mąka, woda i oliwa extra vergine) to jej znaki rozpoznawcze. Do tego znajdziecie tu wyśmienitą schiacciatę, czyli płaski toskański chlebek, bogato nadziewane pierogi panzerotti, puszyste focaccie z wysokiej jakości dodatkami i mnóstwo innych autentycznych włoskich produktów.

Piekarnia Cała w Mące

Cała w Mące

ul. Krasińskiego 18c

Jako miłośnicy glutenowej przyjemności pewnie nigdy nie przestaniemy szukać najlepszych, chrupiących, aromatycznych bochenków chleba, wypiekanych w rzemieślniczych warszawskich piekarniach. A u Moniki Waleckiej zawsze znajdziemy coś, w co natychmiast chcielibyśmy wbić zęby. Nie dziwią nas ani bezkresne kolejki do jej piekarni, ani to, że po południu na blatach możemy zobaczyć jedynie okruchy. Znakiem szczególnym wypieków Całej w Mące jest mocno przypieczona skórka, krucha i dymna. Na półkach leżakują tu rozmaite bochenki: od orkiszowych, przez pełnoziarniste, po te na ziarnach wracającej do łask samopszy. Głodnym wiedzy i tym, którzy chcą się przekonać, że wypiekanie chleba to piękna, ale i bardzo wymagająca praca, polecamy warsztaty u Moniki.

Najlepsze miejsca w Warszawie. Żoliborska 8 kolonia (fot. materiały prasowe)

Restauracja Ósma Kolonia

Ósma Kolonia

ul. Słowackiego 15/19

Gdybyśmy mieli wskazać ulubione miejsce żoliborzan na niespieszne posiłki w miłym otoczeniu, Ósma Kolonia na pewno znalazłaby się w czołówce takiego zestawienia. Nic dziwnego – znamy też takich, którzy na pełen nieoczywistych smaków wegetariański obiad w sąsiedztwie Teatru Komedia przyjeżdżają nawet z drugiego końca Warszawy. Menu zachwyca lekkością, świeżością składników i ich doskonałą jakością – Ósma Kolonia współpracuje z lokalnymi dostawcami, sprowadza ekologiczne produkty i nie korzysta z mąki pszennej czy rafinowanego cukru. Jedną z naszych ulubionych pozycji od dawna są tutaj kotleciki z bakłażana w towarzystwie orzeszków piniowych, parmezanu i ricotty, a zawsze też znajdziemy miejsce na jeden z orkiszowych podpłomyków, na przykład na ten z rozmarynem, pieczonymi ziemniakami i migdałami w palonym maśle. Za ścianą działa Secret Life Cafe, jedna z naszych ulubionych warszawskich kawiarni, do której zaglądamy na doskonałą kawę, wegańskie ciasto i nieoczywiste śniadania.

Najlepsze miejsca w Warszawie, Havana Cafe Bar na Żoliborzu (fot. materiały prasowe)

Cafe Bar Havana

Cafe Bar Havana

ul. Słowackiego 16/18

A skoro mowa o zaskakujących smakach, nie sposób nie przejść na drugą stronę ulicy i nie zajrzeć na najwyższe piętro Domu Handlowego Merkury. Jasna przestrzeń z rozległym tarasem i widokiem na plac Wilsona, czyli odświeżona wersja Havany z lat 60., która była wtedy wielką atrakcją Żoliborza, wkroczyła na salony, odzyskała utraconą popularność i stała się obowiązkowym punktem na kulinarnej i barowej mapie Warszawy. W karcie najbardziej zainteresowały nas śniadania, które swoją oryginalnością rzucają wyzwanie powtarzalnym śniadaniowym menu z większości stołecznych lokali. Oczarowała nas szczególnie wytrawna chałka z pieczarkami w miso, czerwoną kapustą, sałatką z jabłka i kalarepy oraz orzechami w karmelu kokosowym. W Havanie dostaniecie też pizzę na mocno chlebowym cieście, zjecie wegetariański lunch i napijecie się drinka z pokaźnej barowej karty.

Youmiko Vegan Sushi

ul. Rydygiera 16

To jedyne miejsce z naszego przewodnika, na którego otwarcie musimy jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki dwóm pozostałym lokalizacjom, przy Hożej i Narbutta, już teraz wiemy, że warto! Youmiko szturmem wdarło się na warszawską scenę kulinarną, choć niektórzy wegańskiemu sushi nie dawali dużych szans. A jednak! Kucharzom udało się zachwycić bogatymi smakami, kremowymi strukturami i nieoczywistym podejściem do lokalnych warzyw, które wprowadzili w miejsce importowanych ryb. Na co dzień eksperymentują, pieką, siekają, marynują, smażą, blanszują, ucierają – i tak zachwycili niemal wszystkich rozpływającym się w ustach torcikiem z bakłażana, mięsistym nigiri z boczniaka czy marynowanym i grillowanym arbuzem, a ostatnio także zaskakującą rolką ze słodko-kwaśnym karmelizowanym rabarbarem. Teraz te wszystkie smaki będą mieć w zasięgu ręki także żoliborzanie.

Prochownia Żoliborz

Prochownia Żoliborz

ul. Czarnieckiego 51 (w parku Żeromskiego)

To miejsce idealnie wpisuje się w charakter zielonego Żoliborza – park Żeromskiego zaprasza na poranne pikniki, popołudniowe lenistwo na leżakach czy wieczorne spotkania ze znajomymi. W surowych murach dawnej Prochowni Północnej działa obecnie przemiła kawiarnia, która kusi spragnionych relaksu i naturalnych smaków pysznymi naparami, schłodzonym winem, letnimi, owocowymi drinkami, domowymi ciastami, bowlami i kanapkami. Nasza ulubiona to ta na razowym chlebie z łososiem i serkiem, zaostrzona chrzanem. Albo z serem brie, gruszką i konfiturą figową. Trudno wybrać jedną.

Restauracje w Warszawie, Żoliborska Mąka i Woda (fot. materiały prasowe)

Mąka i Woda Żoliborz

Mąka i Woda Żoliborz

ul. Duchnicka 3

To koncept, który warszawiacy dobrze już znają z ulicy Chmielnej. O Mące i Wodzie było głośno od samego jej powstania w 2013 roku, a to za sprawą niezwykłej urody opalanego drewnem pieca do pizzy, który do Warszawy przyjechał prosto z Neapolu. Pizza z włoskim rodowodem szybko zyskała wielu zwolenników, którzy upodobali sobie cienkie, miękkie ciasto, gęsty i aromatyczny sos na bazie słodko-kwaśnych, dojrzewających na wulkanicznej glebie pomidorów San Marzano i doskonałej jakości składników, częściowo sprowadzanych z Włoch, a częściowo lokalnych i robionych na miejscu. Jeśli dodamy do tego domowej roboty makarony, doskonałą oliwę i ekologiczny chleb, dostaniemy wszystko, za co kochamy włoską kuchnię. W najnowszej, żoliborskiej lokalizacji tymi smakami możemy się cieszyć także w pachnącym latem, zielonym ogrodzie.

Najlepsze miejsca w Warszawie. Żoliborskie Sushi - restauracja Mizu (fot. Mizu Sushi)

fot. restauracja Mizu

Mizu 

ul. Duchnicka 3

Zostajemy na Duchnickiej, choć kulinarnie podróżujemy na inny kontynent – do serwującego japońskie smaki Mizu. To jedna z niewielu restauracji w Polsce, w których doświadczymy tradycyjnych rytuałów japońskiej kuchni – omakase i kaiseki. Ten pierwszy to forma autorskiej kolacji degustacyjnej, składającej się z wyśmienitej jakości nigiri i sashimi, zazwyczaj na bazie zaskakujących, rzadko spotykanych składników. Rytuał kaiseki to krok dalej – składa się z większej liczby dań z dodatkiem warzyw, zup na bazie dashi i odpowiednio podanej herbaty. W oderwaniu od rytuałów w Mizu dostaniemy po prostu wyśmienite, świeże sushi z uczciwą porcją ryby i pełne umami rameny, w tym rzadko spotykany kaisen, przygotowywany na bazie rybnego bulionu i owoców morza.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka