Kuchni greckiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – sałatkę grecką, musakę czy tzatziki znają i uwielbiają nie tylko Grecy. Do przyrządzenia greckich przysmaków niezbędne są oliwa, cytryny i zioła, których obfitość może przyprawić o zawrót głowy. Kuchnia grecka jest prosta, sycąca, a do tego zdrowa, co potwierdzają statystyki i badania – Grecy żyją znacznie dłużej niż przeciętni Europejczycy. Do tego tamtejsza kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. W czym tkwi jej sekret?
Jak gotować w greckim stylu?
Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Milada Vigerova / unsplash.com
Historia kuchni greckiej liczy 4 tysiące lat. To na Peloponezie powstała pierwsza książka kucharska, którą napisał Archestratos, zwany „Dedalem smacznych potraw”, około 330 roku p.n.e. W kuchni dla Greków liczy się przede wszystkim prostota. Łatwe w przygotowaniu składniki połączone z oryginalnymi przyprawami to przepis na smaczne, treściwe dania, które można przyrządzić w kilka lub kilkanaście minut. Dominują śródziemnomorskie i bałkańskie smaki. Czosnek, oliwki, oliwa, świeże warzywa, ryby i baranina – to podstawowe produkty, których nie może zabraknąć podczas szykowania greckich dań. Dobrze doprawione i odpowiednio połączone, już samym zapachem sprawią, że poczujemy się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym.
Grecka kuchnia nie tylko znacząco wpłynęła na europejskie i światowe smaki, ale także sama chętnie czerpała inspiracje od innych narodów
Z czego słynie grecka kuchnia?
W kuchni greckiej tradycja zobowiązuje – niektóre z popularnych dań, choć korzeniami sięgają czasów starożytnych, nie tracą popularności. Przykładem może być jedna z najstarszych potraw, skordalia, która powstała, gdy mięso nie było jeszcze zbyt często wykorzystywanym składnikiem. Pod egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się gęste purée ze zmiażdżonego czosnku i migdałów, wymieszane z oliwą. Na Wyspach Jońskich dodaje się do niego dorsza i cytrynę. Wtedy z powodzeniem skordalia może być podawana jako danie główne. Z kolei z epoki hellenistycznej pochodzi loukaniko, czyli suszona kiełbasa wieprzowa, a popularna także w Polsce feta pojawiła się w kuchni greckiej już w czasach bizantyjskich. To, co charakteryzuje tamtejsze dania, to ich kosmopolityczność. Grecka kuchnia nie tylko znacząco wpłynęła na europejskie i światowe smaki, ale także sama chętnie czerpała inspiracje od innych narodów.
Do najbardziej lubianych przez Greków połączeń należą jagnięcina z miętą, bakłażan z tymiankiem, ziemniaki z rozmarynem
Stąd widoczne w niej do dziś wpływy osmańskie, perskie czy arabskie, które znajdują odzwierciedlenie w najpopularniejszych potrawach. Przykładem takiego dania jest zapiekana w piecu musaka. Jej niekwestionowaną gwiazdą jest bakłażan, do którego dodaje się pomidory i mielone mięso (najczęściej jagnięcinę). Na koniec jeszcze zapiekankę polewa się beszamelem. Innym przykładem są tzatziki, czyli sos na bazie jogurtu połączonego z czosnkiem. Popularny w czasach imperium osmańskiego, dziś jest w Grecji podawany do niemal każdego dania. Nieważne, czy na stole są mięsa, ryby z grilla, czy potrawy pieczone lub smażone – tzatziki sprawdzają się do wszystkiego. Również jako prosty dodatek do świeżego pieczywa
Kto gotuje greckie specjały, nie może zapomnieć o aromatycznych ziołach – to one sprawiają, że tamtejszych dań nie można pomylić z niczym innym, a ich smak jest wręcz uzależniający. Dodatkiem, który znajdziemy nawet w najbardziej nieoczywistych dla niego daniach i zupach, jest cytryna – dodawana niemal do wszystkiego, zresztą podobnie jak czosnek, nadaje potrawom intensywność. Jej smak doskonale łączy się z oliwą i takimi przyprawami jak kminek, anyż czy niezwykle popularny w tej części Europy koper.
Na osobną uwagę w kuchni greckiej zasługuje cynamon – u nas najpowszechniej stosowany do deserów, w Grecji jest doskonałym dodatkiem do mięs, zup lub sosu pomidorowego. Jednak do najbardziej lubianych przez Greków połączeń należą jagnięcina z miętą, bakłażan z tymiankiem, ziemniaki z rozmarynem. To ostatnie zioło chętnie dodaje się także do sałatek owocowych.
Skoro o sałatkach mowa – przypomnijmy jedno z najpopularniejszych i najłatwiejszych greckich dań. Świeże, soczyste, grubo krojone warzywa w połączeniu z wyczuwalnie słoną fetą, dwukolorowymi oliwkami, ziołami i oliwą to kwintesencja prostej i zdrowej kuchni greckiej. Jak przyrządzić klasyczną sałatkę grecką w kilkanaście minut?
Sałatka grecka>>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?