Gdy za oknem na przemian zima i wiosna i nierzadko w ciągu jednego dnia doświadczamy kilku pór roku, nic tak nie pokrzepia, jak miska gorącej zupy. By jednak przygotować ją zgodnie z babcinymi nakazami, potrzeba solidnej podstawy z mięsa i warzyw. Jeśli nie mamy czasu na długie gotowanie wywaru, z pomocą przyjdzie kostka bulionowa, która pozwala szybko uzyskać satysfakcjonujący smak i aromat potrawy. Niemniej od czytania składu gotowych kostek dostępnych na rynku i listy zawartych w nich substancji może zakręcić się w głowie. Oprócz soli i tłuszczów roślinnych znajdziemy tam barwniki, a także mało zachęcające nazwy wzmacniaczy smaku i aromatu. Na szczęście kostkę bulionową możemy zrobić sami w domu. Warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie, by mieć pod ręką zdrowy, sprawdzony produkt, który w potrzebie pozwoli nam oszczędzić czas. Bogactwo smaku i aromatu domowych zup oraz sosów gwarantowane.
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Beata Hadaś
Przepis: Dominika Krzemińska / Przegryź
składniki:
Składniki:
- 150 g obranych marchewek
- 150 g obranych pietruszek
- 80 g selera
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ średniej cebuli
- 10-centymetrowy kawałek pora
- 1 doniczka lubczyku
- 100 g soli
- 1 płaska łyżeczka startego pieprzu zielonego
Kostka grzybowa:
- 30 g suszonych borowików
Kostka drobiowa:
- 200 g mięsa z kurczaka z wolnego wybiegu
krok 1–2
Wszystkie składniki z wyjątkiem soli i pieprzu zielonego dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy jak najdrobniej. Masę przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy sól i pieprz.
krok 3–4
Zawartość garnuszka przesmażamy na bardzo małym ogniu bez tłuszczu, cały czas mieszając, przez około 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy, przekładamy masę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Formujemy w kostki przed użyciem.
Kostki o smaku grzybowym uzyskamy, mieląc np. 30 g suszonych borowików w młynku do kawy na proszek. Dodajemy je razem z solą i pieprzem do warzyw i postępujemy jak wcześniej.
Kostki drobiowe przygotujemy z wykorzystaniem 200 g mięsa z kurczaka z wolnego wybiegu (najlepiej podudzie) bez skóry, błon i ścięgien. Mielimy je jak najdrobniej i również dodajemy do warzyw razem z solą i pieprzem, po czym postępujemy jak wcześniej.
Artykuł pochodzi z materiału "DIY" z wydania KUKBUK Leniwe nr 7/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Paluszki rybne: DIY
Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Ludzie i inspiracje
Paluszki rybne: DIY
Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?