Kukbuk
Kukbuk

Koktajl w Browarach Warszawskich

Zrewitalizowany fragment Woli wniósł powiew świeżości na warszawską scenę kulinarną, również jeśli chodzi o wieczorne wyjście na miasto. Sprawdźcie, dokąd warto zajrzeć, aby skosztować najlepszych koktajli!

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W długie jesienne wieczory nic nie sprawia tyle przyjemności, co spotkania z przyjaciółmi w klimatycznym miejscu – zwłaszcza takim, gdzie historia spotyka się z nowoczesnością, a niecodzienne smaki można połączyć z kieliszkiem świetnego wina, kuflem zimnego piwa albo rozgrzewającym koktajlem. Jeśli decyzje podejmujecie spontanicznie i lubicie mieć to wszystko na wyciągnięcie ręki, Browary Warszawskie to dla was idealne miejsce. Znajdziecie tu i najlepsze francuskie wina, i warzone na miejscu piwo, a na amatorów mocniejszych wrażeń czeka lokal specjalizujący się w serwowaniu whisky. Z kolei Bar Centralny połączy podniebienia wszystkich – dzięki koktajlom z całego świata i Wine Barowi, serwującemu wina na kieliszki. A zatem gdzie w Browarach Warszawskich pójść na koktajl?

Browar Warszawski

Cały wolski koncept powstał na terenie największego browaru Królestwa Polskiego. Podczas rewitalizacji udało się tu zachować elementy dawnej architektury w postaci odświeżonych murów Warzelni czy Leżakowni. W ten sposób rozpoczęto nowy rozdział w piwowarskiej historii tego miejsca. Tu, gdzie w XVIII wieku funkcjonowało kilkanaście zakładów piwowarskich, a ostatni browar działał jeszcze w 2004 roku, znów warzone jest piwo. Browar Warszawski jest zakładem rzemieślniczym z wielkimi aspiracjami, by stać się największą piwną atrakcją stolicy. Znajdziecie tu aż 18 rodzajów doskonałego piwa, od rzadziej spotykanego marcowego po legendarne Grodziskie i Porter – znane z czasów świetności Browarów. 

Jeśli nie będziecie mogli się zdecydować, wypróbujcie sety degustacyjne albo niefiltrowane i niepasteryzowane piwo, które dopiero opuściło kadzie. Bogatą ofertę złotych trunków uzupełnia solidna, ale też zaskakująca karta dań. Amatorzy klasyki zadowolą się soczystym burgerem z majonezem truflowym, podanym w doskonałej maślanej bułce ze świeżymi frytkami i z wieloma ostrymi sosami do wyboru, a fani mniej oczywistych połączeń dadzą się porwać czarnym pierogom z dorszem i wędzonym boczkiem w towarzystwie pomarańczowego beurre blanc i bottargi. Na odnotowanie zasługuje też doskonała obsługa, która wyróżnia się nie tylko w kontekście Woli – pani Aleksandra zaopiekuje się tu każdym, nawet w największym tłumie gości.

Le Paradox

To bar i delikatesy specjalizujące się we francuskich winach i szampanach, choć można tu trafić także na szkolenia i specjalne degustacje. Amatorzy francuskich alkoholi znajdą tu wszystko, o czym można zamarzyć: od doskonałego słodkiego Muscat de Beaumes de Venise, który świetnie się sprawdzi jako aperitif, przez zaskakujące Chablis Grand Cruo aromacie pieczonego chleba, aż po rubinowe, wiśniowo-korzenne Montagne Saint-Émilion. 

Wracać można tu po wielokroć, bo do skosztowania czeka aż 400 win

To wszystko w towarzystwie niezobowiązujących, ale dobrze dobranych przekąsek w postaci francuskich serów (na uwagę zasługuje znakomity dojrzewający comté), szynek, konfitowanej kaczki, foie gras, pieczywa ze wspaniałym solonym masłem, a w weekend także świeżych ostryg. Wracać można tu po wielokroć, bo do skosztowania czeka aż 400 win – czerwonych, białych, różowych, musujących, a także szlachetnych szampanów. Jeśli dołączyć do tego niewygórowane ceny – zwłaszcza wina na kieliszki – Le Paradox okazuje się doskonałym miejscem na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi!

Bar Centralny / Food Hall Browary

W imponującej przestrzeni starej Leżakowni historycznego Browaru Haberbusch i Schiele największą atrakcją okazuje się Bar Centralny. Jeden z najdłuższych barów w Polsce zachwyca nie tylko bogatą ofertą, ale także wspaniałym dizajnem. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: jedni najmodniejsze w sezonie koktajle, inspirowane smakami z całego świata, inni w wine barze będą mogli przebierać w szerokiej ofercie win serwowanych na kieliszki. A to wszystko pomiędzy odtworzonymi z dziewiętnastowiecznej cegły łukami historycznego sklepienia, górującego nad odrestaurowanymi piwnicami.

Warszawskie Browary, logo (fot. materiały prasowe)

Materiał powstał we współpracy z Browarami Warszawskimi

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk