Kukbuk
Kukbuk
Kulinarny przewodnik po Woli – Ukim przy ulicy Chłodnej 2/18

Kulinarna mapa Warszawy: Wola

Przedstawiamy dzielnicę, która z coraz większą odwagą wkracza na warszawską scenę kulinarną. Mieszkańców stolicy i turystów przyciąga eklektyczną zabudową, a wielbicieli smacznego jedzenia – lokalami, w których można naprawdę dobrze zjeść. Sprawdzamy, jak dziś smakuje Wola.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 6 Lipca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Wola jest doskonale położona – okalają ją Śródmieście, Ochota, Żoliborz i Bemowo, co sprawia, że niemal wszędzie jest stąd blisko, a jednocześnie dość kameralnie. Eklektyczna zabudowa zachęca do odkrywania miasta – znajdziecie tu i stare socjalne osiedla, i prężące się nad miastem nowoczesne wysokościowce, i klasycystyczne perełki, których wielogodzinna eksploracja może sprawić, że zgłodniejecie. Mieszkańców stolicy i turystów Wola kusi nie tylko różnorodną zabudową, ale także dobrym jedzeniem. Na jej ulicach pojawia się coraz więcej godnych polecenia, klimatycznych lokali. Wypijecie tu świetną kawę, zjecie pyszny, świeży chleb na zakwasie, skosztujecie azjatyckiej kuchni domowej i spróbujecie doskonałego sushi. Możliwości jest naprawdę wiele! Podczas spaceru po Woli koniecznie zajrzyjcie pod najsmaczniejsze adresy na swojej trasie.

Kulinarny przewodnik po Woli – piekarnia Chlebowy przy ulicy Kolejowej 43/U15

Piekarnia Chlebowy

Chlebowy

ul. Kolejowa 43/U15

Pierwszym kulinarnym powodem, dla którego warto jak najszybciej odwiedzić warszawską Wolę, jest doskonałej jakości rzemieślniczy chleb z porządnie wypieczoną i przyjemnie chrupiącą skórką. Jeśli, podobnie jak my, lubicie zaczynać dzień od domowych wypieków, Chlebowy jest miejscem dla was. Bochenki wypieka się tu na żytnim zakwasie, przygotowywanym tradycyjną metodą – na bazie mąki, wody i dzikich drożdży. Część mąki, z której piecze się w Chlebowym, pochodzi z własnej uprawy, jest własnoręcznie mielona i pozyskiwana rzemieślniczo.

Kulinarny przewodnik po Woli – piekarnia Chlebowy przy ulicy Kolejowej 43/U15

Piekarnia Chlebowy

Reszta również pochodzi z małych, rzemieślniczych młynów. Podobna zasada panuje tu zresztą ze wszystkim – właściciele stawiają na wysokiej jakości produkty pochodzące z niewielkich, lokalnych upraw. W Chlebowym dostaniecie długo fermentowany chleb pszenny, pszenno-żytni, pszenno-orkiszowy czy graham, a wisienką na torcie są słodkości, wśród których królują puszysta chałka, drożdżówki z sezonowymi owocami i strucle z dynią, na które niecierpliwie czekamy do jesieni. Jeśli jesteście fanami burgerów, koniecznie zajrzyjcie do lokalu, który znajduje się tuż obok – Flexibułki. Smakują wyśmienicie, a dużej mierze jest to zasługa znakomitych bułek z Chlebowego.

Kawiarnia Typika

Typika

ul. Kolejowa 47

Typika na Woli to młodsza siostra czeskiego lokalu, który w Pradze serwuje najlepsze kawy w mieście. W Warszawie znalazła się w wyniku połączenia sił czeskiej palarni Rusty Nails i jednego z najlepszych baristów w Polsce, Kuby Świątka. Z tego mariażu musiało wyjść coś wyjątkowego – kawa, którą tu wypijecie, mieści się w ścisłej warszawskiej czołówce, a po flat white będziecie wracać z drugiego końca stolicy. Najważniejsza w Typice jest jakość – kawę wypala się w duchu dbałości o ziarno, środowisko i konsumenta. Na uwagę zasługują także ciekawe pozycje z menu śniadaniowego, z kanapką z karmelizowanym boczkiem, jabłkową salsą i prażonymi orzechami na czele. Rzadko też wychodzimy stąd bez kawałka obłędnego ciasta na drugie śniadanie.

Kulinarny przewodnik po Woli – Ukim przy ulicy Chłodnej 2/18

Restauracja Ukim

Ukim

ul. Chłodna 2/18

Jeśli chcecie spróbować autentycznej kuchni azjatyckiej w Warszawie, koniecznie wybierzcie się na spacer po ulicy Chłodnej. Działający tu Ukim serwuje potrawy, które powstają na bazie starych, tradycyjnych receptur mamy Kim – jest i pysznie, i domowo. Warto zacząć od jednych z najlepszych spring rollsów w mieście – nasze ulubione to te z krewetkami i ananasem. Są porządnie zwinięte, wypełnione uczciwą porcją dodatków i aromatycznymi ziołami. Do tego podaje się je z doskonale uzupełniającym całość sosem, trochę słodkawym, a trochę rybnym. Na danie główne wybieramy tu rozgrzewającą zupę pho z gotowaną wołowiną – znajdujemy w niej pożądany balans pomiędzy aromatycznym wywarem a delikatnym, wręcz rozpływającym się w ustach mięsem. Jeśli macie ochotę na rybę, sprawdzą się kawałki dorsza w tempurze w sosie limonkowym z chili z wyraźnie wyczuwalną słodyczą.

Ciasto i farsz bronią się tutaj same, a szeroki wybór radośnie podskakujących pod pałeczkami sakiewek sprawi, że każdy znajdzie tu coś dla siebie

Parnik

ul. Wolska 50A

W Warszawie wcale nie tak łatwo znaleźć dobre chińskie pierożki na parze – takie, które będą miały odpowiednią ilość wyrazistego farszu i doskonałe ciasto, niezbyt cienkie, ale też nie za grube. Może dlatego, że lepienie pierogów, w jakiejkolwiek wersji, wymaga sporo cierpliwości, praktyki, wreszcie – zamiłowania. Mamy wrażenie, że to wszystko znajdujemy właśnie w niepozornie wyglądającym Parniku! Wraz z głębokim uczuciem do tej potrawy na czele. Niech nie zmyli was to, że Parnik to pierożkowa sieciówka – ciasto i farsz bronią się tutaj same, a szeroki wybór radośnie podskakujących pod pałeczkami sakiewek sprawi, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wybierać możemy spośród wersji mięsnych, wege i bezglutenowych. Do szczególnie interesujących należy opcja z makaronem i jajkiem.

Kulinarny przewodnik po Woli – Shoku przy ulicy Karolkowej 30

Restauracja Shoku

Shoku

ul. Karolkowa 30

Shoku to miejsce wyjątkowe. Lokal szybko zrobił zawrotną karierę, a kilka lat później wciąż cieszy się sympatią i tak samo rozpieszcza kubki smakowe klientów. Menu w Shoku wiele razy się zmieniało, ale niezależnie do tego, czy zamawialiśmy tam azjatycką wersję burgera, świeże sushi, czy aromatyczny ramen, wizyta za każdym razem gwarantowała nam niezwykłe doznania smakowe i najwyższej jakości składniki. A do tego masę zaskoczeń, bo prawie zawsze znajdzie się tu coś pysznego spod lady – wciąż wspominamy doskonały kremowy sernik jaśminowy z owocami i czekoladową kruszonką, a wierzcie nam, że opisywanie kulinarnych wrażeń rzadko zaczynamy od deseru. Jednak naszym numerem jeden jest od lat burger bulgogi z wołowiną marynowaną w sosie sojowym i sezamie, zamknięty w maślanej bułce. Wymiennie jemy go ze słynną już ryżową miską w Shoku – z krewetkami marynowanymi w mleczku kokosowym, ze świeżutkim tatarem z łososia i z przyjemnie chrupiącym edamame. Wisienką na torcie kulinarnej rozkoszy są doskonałe drinki – zawsze znajdzie się coś z twistem, bazującego na nieoczywistym połączeniu. Wciąż aktualny jest pierwszy reklamowy slogan tej restauracji – tutaj jest tak smacznie, że będziecie w Shoku.

Kulki falafeli są idealnie chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku, humus zwarty i mocno tahinowy, a kebab chudy i cudownie soczysty

Bekef

ul. Sienna 53

To jedno z tych miejsc, które zmieniają myślenie o słynnym kebabie, popularnym humusie i trochę mniej znanym szerokiej publiczności falafelu, wynosząc je na wyższy poziom kulinarnej przyjemności. W Bekefie, prowadzonym przez polsko-izraelską rodzinę, spróbujecie autentycznej kuchni z Izraela. Kulki falafeli są idealnie chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku, humus zwarty i mocno tahinowy, a kebab chudy i cudownie soczysty. Chlebki, także gryczane, wypieka się na miejscu, a świeżość użytych składników czuć w każdym kęsie. Wnętrze może nie urzeknie was wyszukanym wystrojem, ale nic nie szkodzi – nie będziecie widzieć nic poza obłędnymi daniami.

Kulinarny przewodnik po Woli – Wabu Sushi przy Placu Europejskim 2

Wabu Sushi

pl. Europejski 2

W Wabu dostaniemy wszystko, czego możemy oczekiwać od nowoczesnej japońskiej restauracji. Sushi przygotowuje się tu ze świeżych, specjalnie sprowadzanych ryb i owoców morza oraz ekologicznych warzyw i owoców. Metody krojenia składników i przygotowywania ryżu są precyzyjne i dopracowane w najmniejszym szczególe. Dowodem jakości jest doskonałe sashimi i bezbłędne nigiri, które może być przyrządzone z waszymi ulubionymi dodatkami, ale smakiem i delikatnością struktur nasze serca skradła pozbawiona ryżu rolka ebi ten tamago toji – z krewetką w tempurze i sałatką krabową, owinięta surowym łososiem i japońskim naleśnikiem. Atmosfera Wabu służy umacnianiu społecznych więzi – wnętrze jest doskonale zaprojektowane i sprzyja dłuższym ucztom. Przystawki i dania główne są przyrządzane w stylu izakaya, czyli w formie japońskich tapas, umożliwiających swobodne dzielenie się pysznościami z najbliższymi.

Kulinarny przewodnik po Woli – Pańska 85

Restauracja Pańska 85

Pańska 85

ul. Pańska 85

Gdybyśmy mieli to miejsce określić tylko jednym słowem, napisalibyśmy, że jest intrygujące. I to pod każdym względem, już od progu. Wystrój jest nietypowy jak na orientalny lokal – eklektyczne wnętrze gwarantuje ciekawe wizualne doznania poprzez połączenie drewna, przeszklonych, podświetlonych na różne kolory witryn z nowoczesnymi lampami, które przypominają chińskie kapelusze, i wiszącymi na ścianach pracami Dwurnika. 

Kulinarny przewodnik po Woli – Pańska 85

Restauracja Pańska 85

Intrygująca jest też historia właścicielki – z wykształcenia hutniczki, a restauratorki z zamiłowania. Największe wrażenie robią tu jednak przede wszystkim dania. Spróbujecie kwaśnej sałatki z meduzy, korzenia lotosu z wędzonym boczkiem i wolno gotowanej ośmiornicy w doskonałym sosie ostrygowym. W Pańskiej 85 nie można też nie zamówić równie intrygujących drinków, inspirowanych chińskimi znakami zodiaku.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka