Kukbuk
Kukbuk

Klub Kolacyjny KUKBUK-a – sztuka i jedzenie w najlepszym wydaniu

O tym, że jedzenie może być sztuką, przekonywaliśmy się wielokrotnie. Dobrze wiemy też, że wspaniała kolacja smakuje jeszcze lepiej w wyjątkowym otoczeniu. Przyjaciół KUKBUK-a postanowiliśmy więc zaprosić do galerii sztuki na nie byle jakie doświadczenie kulinarne.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Piotr Maślanka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Wieczór zaczął się jednak nie od jedzenia, a od rozbudzającego apetyt na więcej oprowadzania po Desa Unicum – najbardziej wpływowej i rozpoznawalnej instytucji sztuki w Polsce. Właśnie w tym miejscu zorganizowaliśmy kolację.

Goście mieli okazję zobaczyć wystawę dizajnu i rzeźby, by następnie udać się w kierunku nakrytego białym obrusem długiego stołu.

Charakterystyczne kobaltowe akcenty i dekoracje, między innymi naczynia marki Tudi (które były też elementem niezbędnym podczas przygotowywania kolacji), doskonale wpisały się w tę nieszablonową przestrzeń, tworząc unikatowy klimat.

Jedzenie i sztuka

To nie był koniec spotkań ze sztuką, bo czekał nas najważniejszy punkt wieczoru – pokaz sztuki kulinarnej. Do stołu zasiedli z nami między innymi Michał Korkosz „Rozkoszny”, Martyna Chomacka, Jagna Niedzielska i Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Kolację przygotował Witek Iwański, znany i ceniony szef kuchni restauracji hub.Praga. Lokal typu fine dining, wyróżniony rekomendacją przewodnika Michelin, przyciąga smakoszy z całego świata. Iwański stawia na kuchnię polską, ale podaje ją w niecodziennym wydaniu. Potrawy są nowoczesne, zachwycają też minimalistycznym wyglądem. Na pierwszym miejscu zawsze jednak stoi smak.

W menu znalazły się więc przepyszne pierogi borowikowe z likierem brzozowym i polską truflą, a także topinambur z syropem słodowym w towarzystwie glazurowanego karczocha, brukwi i sosu pieprzowego. Wszystkich gości zachwycił i zaskoczył deser. Czekoladowy prostokąt w kolorze kobaltowym był bezpośrednim nawiązaniem do dzieł sztuki.

Witek Iwański przeprowadził gości przez całą kolację, opowiadając o przygotowanych przez siebie daniach. Potrawom towarzyszyły koktajle, a wieczór zwieńczyła kawa marki Hayb.

Zgodnie z naszą zasadą jedzenie jest sztuką, która zasługuje na wyjątkową oprawę. Mamy nadzieję, że przed nami jeszcze wiele tego typu spotkań!

Partnerami wydarzenia były marki: Tudi oraz Hayb.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk