Choć kawa jest uwielbiana niemal na całym świecie, zwyczaje i zasady dotyczące jej picia w poszczególnych krajach znacząco się różnią. Jeśli chodzi o wielką miłość do tego czarnego naparu, Australia nie jest żadnym wyjątkiem, choć, gdybyśmy myśleli o podróży z kawą w tle, pewnie nie przyszłaby nam od razu do głowy. Co zatem łączy Australię z tym aromatycznym napojem?
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
Podróż tam
Perspektywa wakacji w Australii nęci wieloma atrakcjami – wyobraźnia zabiera nas przede wszystkim na piękne plaże, na których nie tylko odpoczniemy, ale też będziemy mieć idealne warunki do surfowania. Do tego malownicze trasy, rozleglejsza od muru chińskiego Wielka Rafa Koralowa, spalona słońcem pustynia i niesamowita natura – z uroczym wombatem na czele. Odległość, którą musimy pokonać, 15 tysięcy kilometrów dzielące nas od tego kraju, wynagrodzi nam również doskonała australijska kuchnia – z najświeższymi owocami morza, warzywami i doskonałej jakości wołowiną – a także świetne wino, jak na przykład słusznie zyskujący na popularności australijski shiraz.
W Australii rzadko kiedy natrafimy na ulubiony napar w małym rozmiarze
To, co jednak w Australii jest nieoczywiste, to miłość do różnorodności – a ta przejawia się także w tutejszych sposobach picia kawy. Według badań kawa jest ulubionym napojem mieszkańców tego kontynentu, wypijają jej średnio 10 filiżanek tygodniowo. Piszemy o filiżankach, ale powinniśmy wyobrazić sobie naczynie sporej objętości, bo w Australii rzadko kiedy natrafimy na ulubiony napar w małym rozmiarze. Za to typów kawy do wyboru będziemy mieć całe mnóstwo, podobnie zresztą jak rodzajów dodawanego do niej mleka.
Kawa po australijsku
Wizytówką Australii jest flat white – mleczna, choć dość mocna kawa o objętości około 150 mililitrów, będąca połączeniem podwójnego espresso i delikatnie spienionego mleka (przy czym należy pamiętać, że w Australii często przyrządza się ten typ kawy również na jednym espresso). W doskonale przygotowanym flat white pianka wygląda zupełnie inaczej niż na przykład w cappuccino – powinna mieć jednolitą konsystencję, strukturą przypominać rzadką śmietankę. Co ciekawe, w żadnym razie nie wypada prosić o dodanie do tej kawy smakowego syropu.
W Australii nasze espresso, czyli mała, intensywna czarna kawa to po prostu short black
Przyjmuje się, że flat white było na tym kontynencie przygotowywane już od lat 80. ubiegłego wieku, a jego nazwa pochodzi od innych australijskich odpowiedników znanych typów kaw. W Australii nasze espresso, czyli mała, intensywna czarna kawa to po prostu short black. Analogicznie znane w Polsce americano to long black, a espresso z mlekiem – flat white. Dzięki temu, że pianka jest tu raczej rzadka i mało spieniona, do flat white idealnie nadają się bardzo popularne w Australii mleka roślinne – migdałowe, sojowe czy owsiane. Często zamawianą opcją jest też kawa z mlekiem odtłuszczonym, potocznie nazywana „skinny”.
W Australii bez problemu zamówimy klasyczne cappuccino (skrócone często do „cap”), ristretto czy latte, ale tu najważniejsze są różnorodność i indywidualne podejście do kawy. Dodatkowe espresso czy odtłuszczone mleko są na porządku dziennym, dlatego zamówienia w stylu „extra shot skinny cap” nie powinny budzić u nas zdziwienia. Podobnie jak widniejące na kawie ozdoby – od klasycznych szlaczków po wyszukane mleczne wizerunki kangurów.
Podróż z powrotem
Z Australii przywozimy ze sobą sporą dawkę słońca, pogodne podejście do życia i poczucie, że różnorodność i otwartość dają nam mnóstwo nowych możliwości. Zainspirowani, możemy część australijskich zwyczajów wprowadzić do naszego polskiego życia – także tych związanych z kawą. Automatyczny ekspres, taki jak na przykład Siemens EQ.500, błyskawicznie przygotuje pachnące wakacjami flat white z bardzo delikatnie spienionym mlekiem. A dzięki imponującej gamie naparów i funkcji aromaDouble Shot choć przez chwilę poczujemy się jak w australijskiej kawiarni, która spełnia wszystkie nasze kawowe zachcianki.
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Siemens.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
3 przekąski z fusów po kawie
Zamiast wyrzucać fusy do kosza, użyjcie ich ponownie do kreatywnych przekąsek – zgodnie z ideą zero waste. Jak je przygotować?
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
3 przekąski z fusów po kawie
Zamiast wyrzucać fusy do kosza, użyjcie ich ponownie do kreatywnych przekąsek – zgodnie z ideą zero waste. Jak je przygotować?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?