Kukbuk
Kukbuk

Jedzenie dla przyjemności i świadomości – czyli czym się kierujemy, zanim czegoś skosztujemy?

Na wstępie skusić nas może wygląd, smak albo zapach. Coraz częściej jednak, zanim damy się ponieść wszystkim zmysłom, jeszcze bardziej wytężamy wzrok i płynnie przechodzimy do lektury etykiety. Na tym nie kończą się wnikliwe analizy, nurtuje nas bowiem kilka dodatkowych kwestii. Jakie trendy żywieniowe wpływają na nasze wybory zakupowe?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe Doliny Dobra

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Komfort u źródła

Kwestia przyjemności płynącej z jedzenia działa na wielu, często niepozornych płaszczyznach. Nie tylko tam, gdzie benefity są widoczne na pierwszy rzut oka. Zaspokojenie zmysłów to jedno, spotkania przy wspólnym ucztowaniu – drugie, jednak równie istotna staje się chęć zaspokojenia wiedzy na temat tego, skąd i w jaki sposób produkt został wytworzony, zanim znalazł się na stole.

Trendy żywieniowe wskazują, że ta ostatnia kwestia nie tylko coraz częściej jest wartością dodaną, ale też okazuje się decydująca na etapie wyboru produktu. Liczy się dla nas przejrzysty proces produkcji, a także jego wpływ środowisko naturalne i dobrostan zwierząt. Jeśli jajka, to zerówki. A jak jest z mięsem? Chcemy mieć pewność, że zwierzęta miały nie tylko dobre, bezstresowe warunki, ale i odpowiednią paszę.

Najlepiej więc, jeśli cały proces produkcji mięsa odbywa się w jednym miejscu. Wtedy można mieć pewność, że każdy etap był należycie monitorowany. Unikalnym przykładem jest Dolina Dobra, w której model działania jest oparty na własnych polach uprawnych, hodowlach i zakładach przetwórczych.

Wybierzmy świeżość, krótki transport i wsparcie dla bliskich nam wytwórców żywności.

Lokalność

Sezonowość stała się słowem kluczem, jeśli chodzi o świadome wybory żywieniowe. Trudno nas skusić truskawkami czy szparagami w styczniu, wiemy bowiem, ile tysięcy kilometrów musiały pokonać w transporcie.

Na szczęście trwa wiosna, niebawem zacznie się lato, najlepszy czas na lokalne rarytasy – skrzętnie korzystamy z sezonu na rodzime owoce i warzywa i czerpiemy z ich bogactwa. Jednak po takie lokalne produkty jak nabiał, jajka i inne sięgamy przez cały rok, wybierając świeżość, krótki transport i wspierając bliskich nam wytwórców żywności.

Prosty skład i zdrowie

Za lokalnością, przejrzystym procesem produkcji i troską o środowisko idzie prosty skład wybieranych przez nas produktów. Im krótszy, tym lepszy. Myślimy o tym, co jemy i jak może to wpływać na nasze zdrowie. Doceniamy smak płynący ze świeżych, mało przetworzonych, wysokojakościowych produktów. Zachowujemy jednak zdrowy rozsądek i pozwalamy sobie też na kulinarne grzeszki, których niełatwo uniknąć w codziennym pośpiechu.

Odpowiednie przechowywanie przedłuży żywotność produktów.

Niemarnowanie żywności

Na zakupy tylko z listą i własną torbą? Na tym dbałość o niemarnowanie jedzenia się nie kończy. By przedłużyć żywotność produktów, warto wiedzieć, jak je przechowywać. Przykład? Świeży brokuł szybko traci kolor i odżywcze walory, jeśli go nie zblanszujemy przed włożeniem do lodówki. Nadmiar chleba czy nawet zupy zawsze można zamrozić.

A co z opakowaniami? Zafoliowane produkty rzadko są koniecznością, jednak w przypadku mięsa nie ma innego wyjścia, więc dobrze przyjrzeć im się bliżej. Jak to robi marka Dolina Dobra? Do pakowania produktów stosuje tacki z recyklingu, a ponadto odbywa się ono w modyfikowanej atmosferze ochronnej przy użyciu energii pochodzącej z odnawialnych źródeł. Dzięki temu mięso dłużej pozostaje świeże.

Świadomi zmian klimatycznych i w poszukiwaniu drogi do długowieczności, w szybko starzejącym się społeczeństwie, szukamy optymalnych rozwiązań dla komfortowego życia. Chcemy czerpać przyjemność ze smaku i z celebracji przy stole, bez wyrzutów sumienia.

Dlatego tym mocniej wypatrujemy zmian systemowych i przyglądamy się gałęziom przemysłu, które najbardziej zagrażają środowisku. Tymczasem doceniamy małe przedsiębiorstwa, lokalnych rolników i te firmy, którym bliska jest idea transparentnej produkcji od pola do stołu, z dbałością o środowisko naturalne.

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk