Kukbuk
Kukbuk

Jak zrobić ravioli? Mateo Zielonka zdradza przepis!

Włoską pastę kochają wszyscy – nie tylko za smak, ale też za styl życia, który symbolizuje. Dlatego nie dziwi nas, że to właśnie makaron stał się tematem współpracy marki Martini z królem pasty, Mateo Zielonką. Jak zrobić ravioli? Sprawdźcie przepis stworzony przez Pasta Mana!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcia i wykonanie dania: Paulina Adamiuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Pod hasłem The Art of Pasta kryje się wydarzenie, które łączy kulinarną kreatywność z prostotą włoskiego życia. Mateo Zielonka – znany jako Pasta Man – przygotował w Lupo Pasta Fresca autorski przepis na ravioli z ziemniakami i wiosennymi szparagami w maślanym sosie, inspirowany stylem Martini. Zielonka na co dzień mieszka w Londynie, gdzie jest szefem kuchni w przestrzeni eventowej 180 Studios. W jego sercu króluje jednak pasta, a miłością do makaronu zaraża niemal milion fanów, którzy śledzą go w social mediach

Co łączy makaron i Martini? Obydwa utożsamiane są z włoskim la dolce vita i prostymi przyjemnościami. Martini od ponad 160 lat jest symbolem włoskości, towarzyszącym celebracji wyjątkowych chwil. Połączenie pysznej pasty i koktajli na bazie Martini wydaje się więc absolutnie naturalne.

Sztuka makaronu

- Martini to ikona – elegancka, z wyjątkowym designem. Moja pasta odzwierciedla te cechy. – mówi Mateo. Zainspirowany stylem marki stworzył przepis na nadziewane włoskie ravioli, które dzięki swoim geometrycznym kształtom i nieoczywistym kolorom (charakterystyczna czerwień Martini!) staje się kulinarnym dziełem sztuki. Pasty można było spróbować w warszawskim Lupo Pasta Fresca, a teraz Mateo dzieli się przepisem również z nami.

Specjalnie dla czytelników KUKBUK-a, Zielonka przygotował dokładną instrukcję krok po kroku, z którą bez najmniejszego problemu przygotujecie ravioli we własnej kuchni. Warto, bo to połączenie składników smakuje jak esencja włoskiego lata, zamknięta w geometrycznych formach. Zróbcie je sami i poczujcie, jak smakuje la dolce vita!

Ravioli z ziemniakami i szparagami w maślanym sosie – przepis Mateo Zielonki krok po kroku

1. Przygotowujemy ciasto

W przypadku ravioli, podobnie jak innych nadziewanych klusek i pierogów, kluczową rolę odgrywa ciasto. Powinno mieć odpowiednią konsystencję i smak. W tym przepisie stworzymy dwa rodzaje ciasta - klasyczne i kolorowe. To drugie jest opcjonalne, ale polecamy je również przygotować, bo dzięki kolorom nasze ravioli będą nie tylko pyszne, ale i piękne.

Na tradycyjne ciasto potrzebujemy:

  • 300 g mąki typu 00
  • 3 średnie jajka

A na kolorowe:

  • 210 g mąki typu 00
  • 90 g drobnej semoliny
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżeczki suszonego proszku warzywnego (burak – czerwony, fioletowy batat – fioletowy)

Na blacie formujemy kopczyk z mąki, a w środku robimy wgłębienie. Wbijamy jajka (dodajemy też proszek warzywny, jeśli robimy kolorową wersję). Mieszamy żółtka widelcem, a gdy połączą się z mąką, zaczynamy zagniatać ciasto ręcznie. U

żywając pięści, popychamy ciasto od siebie, a drugą ręką obracamy je o 90 stopni po każdym zagniataniu – wkrótce złapiecie odpowiedni rytm. Wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i schładzamy przez min. 30 minut, a najlepiej przez całą noc. Ciasto będzie dzięki temu bardziej elastyczne.

2. Czas na farsz!

Farsz do ravioli to kwintesencja włoskiego lata - w końcu kto nie kocha szparagów! Aby jednak farsz był gęstszy dodajemy do nich także ziemniaki. Pecorino sprawi, że ravioli będą pełne mami, a skórka z cytryny i mięta dodadzą pierożkom lekkości i świeżości.

Na farsz potrzebujemy:

  • 700 g ziemniaków
  • 110 g drobno posiekanych, sparzonych szparagów
  • 60 g pecorino
  • skórkę z 1 cytryny
  • kilka gałązek mięty + garść listków mięty
  • sól i pieprz

Ziemniaki gotujemy z gałązkami mięty do miękkości, odcedzamy i wyrzucamy miętę. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia.

Liście mięty drobno siekamy, mieszamy ze szparagami, pecorino i ziemniakami (ważne, żeby nie były zbyt gorące, bo mięta straci swój kolor!). Doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Odstawiamy na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły.

3. Formujemy ravioli

Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy cienko. Na jedną część nakładamy farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wycinamy kształty i dobrze dociskamy brzegi. To ważne, bo jeśli ravioli nie będą szczelne, farsz może wypłynąć podczas gotowania.

Do wycięcia kształtów w cieście możemy użyć specjalnych wykrawaczy do ravioli lub radełka, które pozwoli nam na stworzenie dokładnie takiego kształtu, jaki chcemy.

4. Przygotowujemy sos

Czy może być coś lepszego niż sos maślany? Zwłaszcza w połączeniu z ravioli faszerowanymi szparagami i ziemniakami? Nie sądzimy.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

· 80 g masła, pokrojonego w kostkę

Masło roztapiamy i podgrzewamy do momentu aż nabierze brązowego koloru i orzechowego aromatu. Przecedzamy do większego garnka, aby usunąć przypalone drobinki, które mogą zepsuć teksturę sosu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 

5. Gotujemy ravioli

Gotowanie pasty wymaga precyzji - musimy być dokładni, jeśli chodzi o czas. W przeciwnym razie ravioli będzie zbyt twarde lub zbyt miękkie. Warto także pamiętać, że gotujemy je w dobrze osolonej wodzie!

Zagotowujemy sporą ilość wody w dużym garnku, dodajemy sól, a następnie wrzucamy ravioli. Gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dodajemy łyżkę wody z gotowania do masła, podgrzewamy. Przekładamy ugotowane ravioli do sosu i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Pora na jedzenie!

Wykładamy ravioli na talerze, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy startym parmezanem. Pyszne danie gotowe!

A może Martini do tego?

Idealnym uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający koktajl Martini Fiero & Tonic, z delikatnymi nutami pomarańczy - koniecznie spróbujcie tego duetu!

Do przygotowania drinku potrzebujemy:

  • 100 ml Martini Fiero
  • 100 ml toniku
  • 1 plaster czerwonej pomarańczy do dekoracji
  • lód do podania

Martini Fiero i tonik mieszamy, najlepiej w copa glass, czyli kulistym kielichu. Dekorujemy czerwoną pomarańczą. Podajemy z dużą ilością lodu.

Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z marką Martini.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk