Kukbuk
Kukbuk
jak zrobić koreańskie kimchi, przepis na kimchi (fot. Angela Bailey)

Jak zrobić prawdziwe kimchi?

Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główen: Angela Bailey / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Kimchi to skarbnica błonnika, witaminy C i karotenu. Dzięki zawartości czosnku, imbiru, chili i cebuli dymki dostarcza nam sporo witamin: A, B1, oraz żelazo i wapno. Na domair dobrego jest niskokaloryczna.

Co to jest kimchi

Chociaż to narodowe danie Koreańczyków, główne składniki są u nas dostępne i tanie. Jedynym trudnym do zdobycia produktem są koreańskie płatki chili – gochugaru. Nie ma dla nich zastępstwa. Ale jeśli już je znajdziecie, kupcie dużą paczkę – jest to jedno z najlepszych chili na świecie. Czyste płatki chili bez pestek mają idealny balans ostrości do smaku papryki i piękny ciemnoczerwony kolor.

Kimchi – albo je kochasz, albo nienawidzisz.

Przygotowanie kimchi zajmuje 24 godziny, ale najlepiej smakuje po tygodniu.

Przygotowanie kimchi zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.

Kimchi koreańskie z makaronem ryżowym - sposób na kimchi (fot. Duy Hoang)

fot. Duy Hoang / unsplash.com

Kimchi sprawdza się w sałatkach czy zupach.

Gotowe kimchi jest bardzo wszechstronne – tworzy idealną parę z wędzonym boczkiem, sprawdza się w sałatkach, ze smażonym ryżem, z cebulką z woka, jako dodatek, czy w zupie z tofu. Jest tyle przepisów na kimchi, ile gospodarstw w Korei, a i Japonia ma swoje wersję (o co oczywiście się kłóci z Koreą).

Obok morza dodają świeże ostrygi, innym razem suszone krewetki, a zależnie od regionu cały wachlarz rożnych warzyw i owoców (jabłka, gruszki, nashi, melon), mniej lub więcej przypraw, więc polecam eksperymentowanie. To jest podstawowy przepis. Balans przypraw z czasem dostosujecie do własnej palety, my lubimy mniej czosnkowe niż oryginalna wersja i trochę słodsze. I bez suszonych krewetek!  

Reklama
Jaka kapusta do kimchi - kapusta pekińska (fot. Ajale / pixabay.com)

fot. Ajale / pixabay.com

Kimchi - przepis:

Składniki na dzień 1

  • kapusta pekińska 1 średnia
  • biała rzepa 1 mała
  • cukier 30 g
  • sól kamienna 30 g

Składniki na dzień 2

  • świeży imbir 30 g
  • czosnek 20 g
  • cebula dymka 35 g
  • marchew 80 g
  • cukier 50 g
  • sos sojowy 50 g
  • sos rybny 50 g
  • chili w płatkach 35 g

Jak zrobić kimchi - przygotowanie krok po kroku

Cukier i sól dokładnie wcieramy w warzywa, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, mieszamy i przyciskamy czymś ciężkim, tak by warzywa były w niej zanurzone. Odstawiamy na noc do lodówki.

Kapustę i rzepę dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir, dymkę, a marchewkę kroimy w julienne. Mieszamy sos sojowy, sos rybny, chili z cukrem i odrobiną wody, by powstał gęsty sos. Wcieramy sos w warzywa, pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu i zakopujemy w ziemi (tradycyjna metoda), bądź przechowujemy w lodówce do miesiąca. Na zdrowie!

Reklama
Gotowe kimchi (fot. bourree / pixabay.com)

Po jakim czasie kimchi jest gotowe?

Przygotowanie kimchi zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk