Kukbuk
Kukbuk
jak zrobić koreańskie kimchi, przepis na kimchi (fot. Angela Bailey)

Jak zrobić kimchi? Przepis krok po kroku

Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta. Kimchi jest pyszne i nie tak trudne do zrobienia jak może się wydawać. Oto nasz przepis na kimchi!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główen: Angela Bailey / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Kimchi to znacznie więcej niż modny dodatek do azjatyckich dań. To serce kuchni koreańskiej, symbol domowej tradycji i jeden z najzdrowszych produktów fermentowanych na świecie. Intensywnie pachnie, potrafi zaskoczyć ostrością, ale kto raz się w nim zakocha – ten przepadnie na dobre. Czym właściwie jest kimchi, jak je jeść i dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu?

Co to jest kimchi?

Chociaż kimchi to narodowe danie Koreańczyków, główne składniki są u nas dostępne i tanie. Jedynym trudnym do zdobycia produktem są koreańskie płatki chili – gochugaru. Nie ma dla nich zastępstwa. Ale jeśli już je znajdziecie, kupcie dużą paczkę – jest to jedno z najlepszych chili na świecie. Czyste płatki chili bez pestek mają idealny balans ostrości do smaku papryki i piękny ciemnoczerwony kolor.

Czy kimchi jest zdrowe?

Kimchi to nie tylko fermentowany przysmak, ale też prawdziwa bomba zdrowotna. Dzięki procesowi fermentacji zawiera naturalne probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit i poprawiają trawienie. Bogate w witaminy A, B i C, kimchi wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nim czosnek, imbir i papryka gochugaru działają antybakteryjnie i rozgrzewająco. Regularne jedzenie kimchi może korzystnie wpływać na metabolizm, poziom cholesterolu i ogólną kondycję organizmu. Kimchi jest zdrowe – zdecydowanie tak, pod warunkiem, że sięgasz po produkt dobrej jakości.

Kimchi a kiszona kapusta – czym się różnią?

Na pierwszy rzut oka kimchi i kiszona kapusta mogą wydawać się podobne – oba to fermentowane warzywa, kwaśne w smaku i świetne dla jelit. Ale różnice zaczynają się już na poziomie składników i sposobu przygotowania. Kimchi to koreańska specjalność, najczęściej z kapusty pekińskiej, ale z dodatkiem ostrej papryki (gochugaru), czosnku, imbiru, sosu rybnego i często także marchewki, rzodkwi lub szczypiorku. To fermentacja na ostro – aromatyczna, pikantna i pełna umami.

Kiszona kapusta, znana z polskiej kuchni, opiera się jedynie na kapuście i soli, czasem z dodatkiem marchewki, ziela angielskiego i liścia laurowego – smak jest łagodniejszy, bardziej ziemisty. Oba produkty są zdrowe, ale mają zupełnie inny charakter – kimchi to fermentacyjny ogień, kiszona kapusta – klasyka, która koi.

Kimchi – albo je kochasz, albo nienawidzisz.

Przygotowanie kimchi zajmuje 24 godziny, ale najlepiej smakuje po tygodniu.

Po jakim czasie kimchi jest gotowe?

Przygotowanie kimchi w domu zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Kimchi może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.

Kimchi koreańskie z makaronem ryżowym - sposób na kimchi (fot. Duy Hoang)

fot. Duy Hoang / unsplash.com

Najpopularniejsze rodzaje kimchi – nie tylko z kapusty

Choć najbardziej znane jest baechu kimchi, czyli klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej, to w Korei istnieje kilkaset jego odmian – i każda ma swój charakter. Kkakdugi to kimchi z rzodkwi (najczęściej w kostkach), które ma nieco słodszy, chrupiący profil. Oi sobagi to ogórki faszerowane pikantną pastą – idealne na lato, lekkie i orzeźwiające. Jest też yeolmu kimchi, przygotowywane z młodych liści rzodkwi, podawane często w formie chłodnej zupy. Wersji bez ostrych przypraw też nie brakuje – jak baek kimchi, czyli „białe kimchi”, łagodniejsze, ale nadal pełne smaku. Różne regiony Korei mają swoje przepisy, proporcje, dodatki – od owoców morza po kasztany czy jabłka. Jedno jest pewne: kimchi to nie jeden smak, a cała fermentująca kultura.

Obok morza dodają świeże ostrygi, innym razem suszone krewetki, a zależnie od regionu cały wachlarz rożnych warzyw i owoców (jabłka, gruszki, nashi, melon), mniej lub więcej przypraw, więc polecam eksperymentowanie. To jest podstawowy przepis. Balans przypraw z czasem dostosujecie do własnej palety, my lubimy mniej czosnkowe niż oryginalna wersja i trochę słodsze. I bez suszonych krewetek!  

Jaka kapusta do kimchi - kapusta pekińska (fot. Ajale / pixabay.com)

fot. Ajale / pixabay.com

Kimchi - przepis:

Składniki na dzień 1

  • kapusta pekińska 1 średnia
  • biała rzepa 1 mała
  • cukier 30 g
  • sól kamienna 30 g

Składniki na dzień 2

  • świeży imbir 30 g
  • czosnek 20 g
  • cebula dymka 35 g
  • marchew 80 g
  • cukier 50 g
  • sos sojowy 50 g
  • sos rybny 50 g
  • chili w płatkach 35 g

Jak zrobić prawdziwe kimchi? - przygotowanie krok po kroku

Cukier i sól dokładnie wcieramy w warzywa, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, mieszamy i przyciskamy czymś ciężkim, tak by warzywa były w niej zanurzone. Odstawiamy na noc do lodówki.

Kapustę i rzepę dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir, dymkę, a marchewkę kroimy w julienne. Mieszamy sos sojowy, sos rybny, chili z cukrem i odrobiną wody, by powstał gęsty sos. Wcieramy sos w warzywa, pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu i zakopujemy w ziemi (tradycyjna metoda), bądź przechowujemy w lodówce do miesiąca. Na zdrowie!

Gotowe kimchi (fot. bourree / pixabay.com)

Jak jeść kimchi?

Kimchi doskonale smakuje samo - jako przystawka lub przekąska. Uwielbiamy wyjadać je prosto ze słoika! Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań głównych, na przykład ryżu, sushi czy mięs z grilla. Kimchi świetnie smakuje też w kanapkach, jajecznicach, naleśnikach (tzw. kimchi jeon) albo jako składnik zup, np. kimchi jjigae.

Dzięki intensywnemu smakowi i właściwościom probiotycznym, kimchi nie tylko podkręca każde danie, ale też wspiera trawienie. Jeśli zastanawiacie się, jak jeść kimchi na co dzień – odpowiedź brzmi: często i do wszystkiego!

Czy kimchi jest wegańskie?

To zależy. Tradycyjne kimchi często zawiera sos rybny lub pastę z fermentowanych krewetek, co wyklucza je z diety wegańskiej. Jednak dziś, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na skład i styl odżywiania, powstaje coraz więcej wegańskich wersji kimchi – przygotowanych bez produktów odzwierzęcych, ale wciąż intensywnych w smaku. Zamiast sosu rybnego stosuje się na przykład sos sojowy, miso, glony nori albo pastę z grzybów shiitake, które dodają głębi. Dlatego jeśli jesteś na diecie roślinnej, warto czytać etykiety lub przygotować kimchi samodzielnie. Wegańskie kimchi istnieje i potrafi być równie pyszne jak klasyczne – tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać (albo jak zrobić).

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk