Popularne na całym świecie bułeczki cynamonowe robi się ze słodkiego ciasta drożdżowego. To właśnie drożdże, jednokomórkowe mikroorganizmy zaprzęgane przez ludzkość do pomocy od tysięcy lat, odpowiedzialne są za wyjątkowo lekką strukturę tego typu wypieków. Czasami jednak drożdże bywają kapryśne, co odstręcza niektórych od przygotowywania ciast z ich dodatkiem. Nie należy się obawiać: przy odpowiednim podejściu, podbudowanym podstawową wiedzą, ich okiełznanie okaże się fraszką. Przeczytajcie moją relację i upieczcie doskonałe cynamonowe bułeczki, nazywane również cynamonowymi ślimaczkami.
Standardowy chleb piecze się zazwyczaj z mąki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Struktura takiego ciasta jest wyjątkowo silna, bo żadne składniki nie przeszkadzają w rozwoju siatki glutenowej – ciasto łatwo się wyrabia; dobrze rośnie też w trakcie dojrzewania i pieczenia. Z drugiej strony nic nie chroni go przed wysuszaniem: niewłaściwie pieczony chleb bywa twardy i suchy.