Aranżacja świątecznego stołu to doskonały sposób na uwolnienie swojej kreatywności, oderwanie się od mniej przyjemnych obowiązków i pokazanie bliskim, jak ważna jest dla nas ich obecność. Estetyczne nakrycie podkreśla wagę wydarzenia, cieszy oko i zaprasza do delektowania się potrawami i trunkami, które w takim otoczeniu smakują dużo lepiej. Oto krótki poradnik kultury kulinarnej, w którym znajdziecie kilka przydatnych wskazówek, jak udekorować świąteczny stół, aby wyglądał elegancko i nowocześnie.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Jak udekorować świąteczny stół? Trendy 2022
Dekorowanie świątecznego stołu to wydarzenie – niezależnie od tego, czy przygotowujemy elegancki obiad, czy mniej formalny podwieczorek. Jak odświętnym nakryciem zrobić wrażenie na gościach?
Tekst: Maja Wójcik
Zdjecia: Sincerely media / unsplash.com
Elementy nakrycia stołu
Zanim się zastanowimy nad tym, jaką zastawę wybrać i według jakiego klucza kolorystycznego nakryć świąteczny stół, warto sobie przypomnieć, co powinno się na nim znaleźć i w jakiej konfiguracji. Sposób, w jaki go nakryjemy, zależy od kolejności spożywanych posiłków i ma ułatwić gościom orientowanie się wśród rozlicznych elementów odświętnego stołu.
Wszystko koncentruje się wokół największego talerza z umieszczoną na nim materiałową serwetką – to wyznacza centralny punkt kompozycji
Wszystko koncentruje się wokół największego talerza z umieszczoną na nim materiałową serwetką – to wyznacza centralny punkt kompozycji. Jeśli dania są serwowane po kolei, sztućce ułożone na zewnątrz powinny być przeznaczone do dania wydawanego na początku, a te najbliżej talerza – do ostatniej potrawy. W ten sposób ułatwimy gościom zadanie i zapanujemy nad organizacją stołu w trakcie posiłków. Jeśli niektóre potrawy są serwowane w trakcie posiłku, a inne pozostają na stole, ogólna zasada jest taka, że z prawej strony talerza, w porządku od zewnątrz, umieszczamy odpowiednio łyżkę, nóż do ryby i nóż do innego dania, a z lewej trzy rodzaje widelców – począwszy od zewnętrznej strony – do ryby, dania głównego i sałatki. Pamiętajmy, że sztućce należy ułożyć w jednej linii z talerzem. Nad głównym talerzem znajdują się łyżeczka i widelec do deseru, a po skosie, na godzinie 11 – talerzyk na pieczywo z mniejszym nożem do masła. Po prawej stronie umieszczamy szklankę na wodę (wypada wcześniej napełnić naczynie), a także przeznaczone do trunków kieliszki. Jeśli chcemy się upewnić, że goście będą mieli odpowiednio dużo miejsca na łokcie, kierujmy się zasadą 40 centymetrów odstępu pomiędzy nakryciami.
Wiosenne trendy
W 2022 roku wiodącym trendem jest naturalność – widoczna w serwowanych potrawach, podawanych trunkach i świątecznej zastawie. Na stołach królują ekologiczne materiały, naturalne tekstury i ręcznie wykonana, często nieidealna, ale doskonałej jakości ceramika, której w Polsce mamy pod dostatkiem. Zestawiamy ją z lnianymi lub bawełnianymi serwetkami, a kompozycję uzupełniamy świeżymi ziołami i kwiatami. Prym wiodą dodatki o obłych kształtach, zaokrąglone wazony czy miękko zakrzywione świeczniki – aby całość sprawiała wrażenie bliskiej człowiekowi i jego naturze.
Warto osobno przyjrzeć się trendom kwiatowym. W tym sezonie królują nie tylko klasyczne bukiety w pastelowych kolorach, ale także mniejsze kompozycje, rozłożone gdzieniegdzie po całym stole, lub małe wazony z pojedynczymi kwiatami, ustawione grupowo, jeden obok drugiego. Ważnym i wciąż popularnym trendem jest tworzenie minimalistycznych ozdób z suszonych roślin – zwłaszcza gałęzi, traw i kłosów zbóż. Dzięki takiej aranżacji nie tylko wpiszemy się we wszechobecne dążenie do naturalności, ale też znacznie dłużej zachowamy ozdoby we wnętrzu, zgodnie z ideą less waste.
Jak dobrać paletę barw
Świąteczny stół wymaga odpowiedniej oprawy kolorystycznej. Dominujący motyw przewodni i dobrane do niego barwy uzupełniające to podstawa w planowaniu odświętnego nakrycia. Wiele zależy od osobistych preferencji gospodarzy, jeśli jednak nie mamy konkretnego pomysłu, warto się kierować jedną z dwóch wskazówek – aktualną modą lub klasycznymi zasadami, zawsze gwarantującymi elegancki efekt. W tym roku zatem stawiamy albo na odważne i wesołe pastele, albo na nieśmiertelne złoto połączone z bielą i paletą ciemniejszych barw – elegancką czernią lub szlachetnym kobaltem. Zestawienie złota z bielą i ciemniejszymi kolorami to rozwiązanie i klasyczne, i łatwe do zastosowania bez generowania dodatkowych kosztów – zazwyczaj co najmniej część takiego nakrycia mamy już do dyspozycji.
Poza stołem nie możemy zapomnieć o elementach wyposażenia domu, które estetycznie go uzupełnią – takich jak ława czy barek, na których możemy zastosować podobny klucz kolorystyczny. Do kompozycji możemy dopasować także serwowane trunki – dzięki modzie na minimalizm łatwo będzie wyeksponować te najbardziej imponujące butelki. Na przykład do klasycznego zestawienia kolorów doskonale dopasuje się wyjątkowo eleganckie wzornictwo wódki Orkisz i jej opakowania prezentowego w postaci kobaltowej tuby. Prosty dizajn opiera się na klasycznym kształcie, współgrającym z zastawą szkle i złotych piktogramach, które będą elegancko i subtelnie rezonować z elementami na stole. Tę najwyższej jakości wódkę możemy podać jako digestif po głównym daniu, aby pobudzić proces trawienia. Warto postawić na alkohole produkowane w unikatowy sposób, oparte na wysokiej jakości naturalnych składnikach, takich jak właśnie orkisz. Dobrze zorganizowany barek to też sposób na przypieczętowanie świątecznej celebracji, pozwala znaleźć moment na oddech i radość ze spotkania. Może być także częścią estetycznej podróży, w którą w te święta zechcemy zabrać naszych gości.
Materiał powstał we współpracy z marką Orkisz.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Jak pić wódkę w dobrym stylu?
Szkoci mają whisky, Belgia piwo, Włosi wino, Francuzi szampana, a Polska – wódkę. Ten wysokoprocentowy trunek stanowi istotny element kultury naszego kraju. Ma też swoją kulturę picia. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, warto się stosować do kilku zasad.
- Ludzie i inspiracje
Królewskie menu
Jakie aromaty królowały na średniowiecznym stole w Malborku? Co wówczas gwarantowało „rozluźniony charakter” oraz „cnotę zadowolenia”? Poznajcie inspirujące smaki, których źródło leży w pełnej smakowitych tajemnic kuchni dawnej.
- Kultura i wiedza
Naturalne dziedzictwo
Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?
- Ludzie i inspiracje
Jak pić wódkę w dobrym stylu?
Szkoci mają whisky, Belgia piwo, Włosi wino, Francuzi szampana, a Polska – wódkę. Ten wysokoprocentowy trunek stanowi istotny element kultury naszego kraju. Ma też swoją kulturę picia. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, warto się stosować do kilku zasad.
- Ludzie i inspiracje
Królewskie menu
Jakie aromaty królowały na średniowiecznym stole w Malborku? Co wówczas gwarantowało „rozluźniony charakter” oraz „cnotę zadowolenia”? Poznajcie inspirujące smaki, których źródło leży w pełnej smakowitych tajemnic kuchni dawnej.
- Kultura i wiedza
Naturalne dziedzictwo
Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?