Kukbuk
Kukbuk

Strona zawiera materiały reklamowe, dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłączanie dla osób pełnoletnich.

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Królewskie menu

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Jakie aromaty królowały na średniowiecznym stole w Malborku? Co wówczas gwarantowało „rozluźniony charakter” oraz „cnotę zadowolenia”? Poznajcie inspirujące smaki, których źródło leży w pełnej smakowitych tajemnic kuchni dawnej.

Tekst: redakcja

materiały prasowe

Opublikowano: 12 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

– Na co dzień podajemy potrawy inspirowane tym, co jadali Wielcy Mistrzowie Krzyżaccy na Zamku w Malborku – mówi Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Restaurant i ekspert marki Orkisz. Atmosferę buduje tu nie tylko wspaniała, historyczna architektura, ale tożsama z miejscem kuchnia, oparta na autorskich daniach powstałych na bazie ksiąg rachunkowych. Wszystko razem tworzy unikalny klimat, pozwalając na przeżywanie całej gamy emocji składających się na całościowe, kulturalno-kulinarne doświadczenie. Wśród produktów królowały niegdyś orzechy, migdały, zioła, kury, wybrane gatunki ryb, jajka, sery, a nawet mleko migdałowe – wszystko przyrządzane z uwzględnieniem zasad dietetycznych, panujących w tamtym czasie. Szczególne znaczenie odgrywały zboża, a wśród nich prym wiódł orkisz, dziś uprawiany wyłącznie na południu Polski. Ta wyjątkowa prapszenica, zwana zbożem średniowiecza, była szczególnie wielbiona przez świętą Hildegardę. Według autorskiej i kultowej już diety słynnej uczonej orkisz miał pomagać w dążeniu do wewnętrznej równowagi prowadząc do ukojenia i łagodząc wszelkie obyczaje. Nie bez przyczyny dania powstałe na jego bazie stanowiły nieodłączny element królewskich stołów. Rytualne uczty miały wówczas szczególny wymiar – zasłużeni w bitwach rycerze, niezależnie od pochodzenia czy stanu majątkowego, mieli zaszczyt uczestniczyć w świętowaniu na najwyższym poziomie. 

butelka wódki orkisz

Lekko orzechowy, słodkawy aromat orkiszu znajduje dziś wiele kulinarnych zastosowań, inspirując na nowo współczesne pokolenie. Od potraw, jakie można skosztować w restauracji na Zamku w Malborku – takich jak szarpana golonka podawana z orkiszem z grzybami, marynowanymi ogórkami i chrupiącą skórką po wykorzystanie tego wyjątkowego surowca w produkcji wódki Orkisz. Przywiązanie do korzeni, w tym lokalnego dziedzictwa gwarantuje najwyższą jakość zarówno w kuchni, jak i wokół niego. Obok wyjątkowego składu i unikalnego procesu produkcji, składającego się na doskonały smak, niezwykle ważną rolę odgrywa dopracowana oprawa. Korona, kłos i góry – elegancką butelkę wódki Orkisz zdobią rodzime symbole, odpowiadające najwyższej jakości, nierozerwalnemu połączeniu z naturą oraz południowym pejzażom, kryjącym pradawną odmianę pszenicy Orkisz.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka