Zofia Cudny od lat prowadzi popularną stronę Make Cooking Easier – pokazuje, jak gotować prosto i elegancko, ale zawsze ze smakiem. Wśród prezentowanych przez nią propozycji dużo jest przepisów na dania kuchni francuskiej. W końcu klasyki zawsze się obronią!
Spotykamy się przy okazji wydania książki Zosi „Paris. Brunch. Travel” – przewodnika po Paryżu z przepisami na francuskie smakołyki.
Dominika Zagrodzka: Nazwa twojego bloga to Make Cooking Easier. Czy da się gotować prosto po francusku?
Zofia Cudny: Jak sama nazwa wskazuje, umieszczam tam przepisy, które raczej ułatwiają gotowanie, czynią je bardziej przystępnym. Długo się zastanawiałam, jak wpisać w tę konwencję kuchnię francuską i czy w ogóle można to zrobić. Postanowiłam tak dobrać potrawy, by początkujący w tej dziedzinie mogli bez problemu za pierwszym razem upiec najlepsze magdalenki, a ci, którzy mają większą wprawę, poczuć dumę ze swoich croissantów lub bagietek. Zawsze niezmiernie się cieszę z przesłanych przez czytelników zdjęć z ich pierwszymi w życiu własnoręcznie upieczonymi bagietkami.