Na jakich produktach oparta jest duńska kuchnia?
Tradycyjne, główne składniki kuchni duńskiej to wieprzowina, lokalne warzywa, takie jak ziemniaki, kapusta, i oczywiście ryby, między innymi dorsz, makrela, węgorz. Wytwarzamy wiele rodzajów pysznych serów i jesteśmy miłośnikami piwa. Jedna z największych grup browarniczych na świecie została założona w Danii, obecnie powstaje też wiele rodzajów piwa rzemieślniczego. Produkujemy tradycyjne sznapsy z ziemniaków z dodatkiem ziół. Mamy również bardzo długą tradycję jedzenia ciemnego pieczywa. Przygotowywanie otwartych kanapek smørrebrød jest charakterystycznym elementem duńskiej sztuki kulinarnej. Zajadamy się nimi w domu, zabieramy do pracy lub szkoły. Jemy je nożem i widelcem. W Danii istnieje wiele restauracji, które specjalizują się w kanapkach. Gdy jestem w Danii i odwiedzają mnie goście z zagranicy, zawsze zabieram ich na tradycyjne kanapki. One bywają małymi dziełami sztuki, są nie tylko smaczne, ale i piękne!