Przed wami wybrane przepisy z najnowszego wydania KUKBUK Dzieciaki (wyd. 2019) przygotowane przez Green Routine i zilustrowane przez Hekla Studio. Smacznego.
Tylko w Polsce to kilka milionów ton rocznie! Najczęściej w śmietniku lądują chleb, owoce, warzywa i mięso – zakupy robimy bezmyślnie, często kupujemy za dużo i przekraczamy termin ważności. Dlatego przed planowaniem uczty warto się przygotować.
Przed zakupami
- Czyścimy lodówkę – wykorzystujemy wszystkie resztki, które najczęściej godzi sos lub zupa.
- Robimy dokładną listę zakupów, dzięki której kupimy tylko to, co jest nam potrzebne do stworzenia zaplanowanych dań.
- Na zakupy idziemy z pełnym brzuchem, niech nas nic nie skusi!
- Zabieramy z domu torby na zakupy i woreczki na suche produkty, unikniemy w ten sposób foliowych jednorazówek.
- W sklepie wybieramy produkty z krótką datą ważności i wykorzystujemy je w kuchni zawczasu.