Kukbuk
Kukbuk
Rysunek gotującej dziewczynki (il. Hekla Studio)

Gotujemy, nie marnujemy

Często nawet nie zwracamy na to uwagi, ale na co dzień wyrzucamy mnóstwo jedzenia.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Przepisy: Green Routine


Ilustracje: Hekla Studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Przed wami wybrane przepisy z najnowszego wydania KUKBUK Dzieciaki (wyd. 2019) przygotowane przez Green Routine i zilustrowane przez Hekla Studio. Smacznego.

Tylko w Polsce to kilka milionów ton rocznie! Najczęściej w śmietniku lądują chleb, owoce, warzywa i mięso – zakupy robimy bezmyślnie, często kupujemy za dużo i przekraczamy termin ważności. Dlatego przed planowaniem uczty warto się przygotować.

Przed zakupami

  • Czyścimy lodówkę – wykorzystujemy wszystkie resztki, które najczęściej godzi sos lub zupa.
  • Robimy dokładną listę zakupów, dzięki której kupimy tylko to, co jest nam potrzebne do stworzenia zaplanowanych dań.
  • Na zakupy idziemy z pełnym brzuchem, niech nas nic nie skusi!
  • Zabieramy z domu torby na zakupy i woreczki na suche produkty, unikniemy w ten sposób foliowych jednorazówek.
  • W sklepie wybieramy produkty z krótką datą ważności i wykorzystujemy je w kuchni zawczasu.
Ilustracja obiadowych muffinów (il. Hekla Studio)

Muffiny na obiad

Składniki

  • ½ cukinii
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 pieczarki lub inne warzywne resztki z lodówki
  • 5 jajek „zerówek”
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionych przypraw

Tip zero waste

Skorupki jajek suszymy, mielemy i podsypujemy nimi kwiaty doniczkowe. Na ich zdrowie!

Warzywa i pieczarki kroimy na małe kawałki, mieszamy i wrzucamy do foremek do muffinów – do ⅔ wysokości. Do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy – roztrzepujemy je bardzo dokładnie. Powstałą mieszanką zalewamy warzywa w foremkach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Nuggetsy z kalafiora ilustracja (il. Hekla Studio)

Nuggetsy z kalafiora 

Składniki

  • ½ kalafiora
  • 1 jajko „zerówka”
  • ¾ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ kubka bułki tartej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Tip zero waste

Zjadamy głąb, nie wyrzucamy.

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, głąb kroimy na małe kawałki. Wrzucamy wszystko na gotującą się wodę – gotujemy kilka minut, aż kalafior będzie miękki. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W większej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą z kurkumą, papryką i resztą soli. Części kalafiora maczamy w jajku, a następnie delikatnie obtaczamy w bułce z przyprawami. Kalafiorowe nuggetsy rozkładamy równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem – nie powinny się dotykać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut lub do zarumienienia (zerkamy, czy się nie przypiekają). Podajemy z ulubionym sosem.

Ilustracja imprezowej Sangrii (il. Hekla Studio)

Sangria imprezowa

Składniki

  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 grejpfruty
  • 4 pomarańcze 
  • 1 kubek soku z żurawiny (dostępny w szklanych butelkach w sklepach i aptekach)
  • kilka kostek lodu
  • woda do uzupełnienia

Tip zero waste

Skórki cytrusów wrzucamy do spryskiwacza, zalewamy wodą i używamy jako odświeżacza powietrza.

Cytrusy sparzamy przez minutę. Część owoców – ½ cytryny, ½ limonki i ½ pomarańczy – kroimy w plastry, resztę wyciskamy. Nie wyrzucamy skórek. Do dużego dzbanka wlewamy wszystkie soki, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone: cytrynę, pomarańczę i limonkę oraz kilka kostek lodu. Uzupełniamy wodą i gotowe!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk