Kukbuk
Kukbuk
Dwóch chłopców przygotowujących się do gotowania (fot. Danielle Alvarado / unsplash.com)

Domowa szkoła gotowania dla dzieci

Brakuje wam pomysłu na zabawę z dzieckiem? A może szukacie dla niego zajmującego zajęcia? Zaangażujcie całą rodzinę do wspólnego gotowania i urządźcie sobie domowe warsztaty kulinarne!

Portret – Agata Gwiazdowska

Agata Gwiazdowska – specjalistka żywienia dzieci. Swoją wiedzą nieustannie wspiera i inspiruje rodziców, by mądrze karmili siebie oraz swoje rodziny. Kulinarne doświadczenie zdobywała m.in. na stanowisku szefowej kuchni Ambasady Państwa Kataru oraz w restauracji „Belvedere". Od 2016 r. prowadzi firmę cateringową, obsługującą warszawskie przedszkola. Prywatnie jest szczęśliwą żoną i mamą rocznej Heleny.

Tekst: Agata Gwiazdowska

Zdjęcie główne: Danielle Alvarado / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Wspólne, rodzinne gotowanie przynosi same korzyści. Kuchenne aktywności wspierają rozwój dziecka. Ucząc je praktycznych rzeczy, jednocześnie zachęcamy dziecko do kreatywności, spontaniczności i pokazujemy, jak należy planować. Co więcej, wspólne gotowanie to doskonały sposób na rodzinne spędzenie czasu, który możecie wykorzystać, by lepiej się poznać. Jednak po kolei.

Gotowanie to sztuka, ale też bardzo praktyczna umiejętność. Wymaga kreatywności, zdolności łączenia smaków, zapachów i faktur. To harmonia kontrastów. Wspólne przygotowywanie posiłków pobudza kreatywność u dziecka, ale także pozwala nabyć cennych umiejętności, uczy między innymi zaradności.

Wspólne gotowanie wymaga oczywiście zaangażowania, jednak na szczęście nie wiąże się z nadmiernym wysiłkiem. Przygotowywanie posiłków może stać się naturalnym sposobem rodzinnego spędzania czasu. Dlatego warto przekazywać dziecku tajne receptury i nauczyć je logistyki podczas robienia zakupów.

Kuchnia uczy zasad

Domowe warsztaty kulinarne to dobry moment na wprowadzenie kilku zasad. Bez tego gotowanie będzie chaotyczne i przypadkowe. A przecież podczas tego typu warsztatów istotna jest harmonia, nie tylko smaku.

fot. Kyle Nieber / unsplash.com

Planowanie to sztuka. Przed wspólnym gotowaniem wybierzcie razem menu. Niech dziecko puści wodze fantazji. Do dorosłych będzie należeć ostateczna weryfikacja pomysłu – w końcu danie musi wyjść oraz wszystkim smakować.

Gdy już ustalicie menu, sprawdźcie przepis, zróbcie listę zakupów i razem wybierzcie się do sklepu. Gdy wszystko będzie już gotowe, zabierzcie się do gotowania. Na początek niech dziecko sprawdzi, czy na pewno wszystkie produkty są w domu. Potem może odmierzyć proporcje według przepisu i przygotować poszczególne składniki w miseczkach.

Dziecko potrzebuje zadań, poproście je, by wyjęło talerze i sztućce i ułożyło je na stole

W gotowaniu istotne są także higiena i porządek. Wspólnie umyjcie ręce, potem wyczyśćcie deskę oraz fartuch. Noże lepiej pozostawić poza zasięgiem dziecka. Na koniec wspólnie uporządkujcie stanowisko pracy. Przyprawy tu, składniki do miseczek – tam.

Elementem gotowania jest przygotowanie zastawy. Ponieważ dziecko potrzebuje zadań, poproście je, by wyjęło talerze i sztućce i ułożyło je na stole. Niech samo dobierze serwetki. Podczas przygotowywania stołu wspierajcie malucha radą, w ten sposób nie tylko umocnicie swój autorytet, ale również unikniecie szukania łyżki z lewej strony talerza.

fot. Hal Gatewood / unsplash.com

Ponieważ każda nauka musi się kiedyś skończyć, domowa szkoła gotowania dla dzieci też, na koniec wspólnie posprzątajcie. Talerze i sztućce zbierzcie ze stołu, pozostałe składniki, których nie wykorzystaliście, schowajcie do lodówki. A jeśli w kuchni jest zmywarka, to świetna okazja, żeby porozmawiać o oszczędzaniu wody.

Przepis na ekspresową pizzę

Kto nie kocha pizzy – delikatne ciasto, kremowy sos pomidorowy i dowolne dodatki. Okrągła, kwadratowa czy w kształcie gwiazdki – puśćcie wodze fantazji na swoich domowych warsztatach kulinarnych. Uwaga: poniższy przepis to tylko propozycja. Ważne jest, byście ugotowali to, co lubicie. Jeśli uwielbiacie makaron z pesto – zróbcie makaron z pesto.

Reklama

Przepis na ekspresową pizzę

Składniki na ciasto

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

Ciasto:

  • mąka semolina typu 00 400 g + 10 g do podsypania
  • oliwa 30 ml
  • suche drożdże 8 g
  • sól szczypta
  • cukier szczypta
  • woda 220 ml

Składniki na sos

Sos:

  • oliwa do smażenia
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • suszona bazylia ½ opakowania
  • suszone oregano 1 opakowanie
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • krojone pomidory 1 puszka
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smak

Dodatki do wyboru:

Dodatki do wyboru:

  • gotowana szynka
  • salami
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • cebula
  • mozzarella

Przygotowanie

Pizza pieczona w domu z pomidorkami, rukolą, cebulą i szynką (fot. Sheri Silver / unsplash.com)

fot. Sheri Silver / unsplash.com

krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Gdy jest gotowe, dzielimy je na porcje i formujemy każdą w małą kulę. Układamy na blasze, przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, dopóki ciasto nie podwoi objętości.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy. Do rondelka wlewamy oliwę, do wysokości około 1 centymetra. Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy suszone zioła, przyprawy, pomidory oraz szczyptę cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

krok 3

Gotowy sos blendujemy na gładko i doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy. Kroimy gotowaną szynkę, salami, pomidorki, paprykę oraz cebulę. Idealnie sprawdzi się także mozzarella w kulkach, która roztopi się podczas pieczenia na cieście i nada pizzy włoski sznyt. 

Reklama

krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, bierzemy jedną kulę, na podsypaną mąką stolnicę rozpłaszczamy ją w dowolny kształt. Następnie smarujemy delikatnie przestudzonym sosem pomidorowym, na który wykładamy swoje ulubione dodatki. Jeśli preferujecie pizzę z mozzarellą dodajcie ją na sos, przed kolejnymi składnikami. Idealnie połączy składniki.

krok 6

Pizzę układamy na rozgrzanej blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w najwyższej możliwej temperaturze około 7 minut.

TIP 1

Zamiast mąki wskazanej w przepisie możecie jeszcze wykorzystać mąkę szymanowską.

TIP 2

Jeśli nałożycie zbyt dużo sosu na pizzę, ciasto zrobi się mokre i nie będzie przyjemnie chrupało po wyjęciu z piekarnika.

Więcej inspiracjii:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk