Zanim przejdziemy do listy adresów, musimy wyjaśnić kilka kwestii. Oficjalna nazwa przysmaku wypiekanego w okolicach 11 listopada to rogal świętomarciński. W większości lokali jednak znajdziecie rogale św. Marcina, marciniaki, rogale marcińskie. Dlaczego?
Poznański rogalik ma bowiem unijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne, zatem nazwą rogal świętomarciński może być określany tylko ten produkt, który spełnia konkretne warunki. Jednym z nich jest wymóg wypiekania w Poznaniu i okolicznych powiatach. Innym, dużo bardziej kontrowersyjnym – przygotowanie słodkości zgodnie z przyjętym, ustandaryzowanym przepisem. Problem w tym, że wśród składników znajdują się między innymi margaryna czy okruchy cukiernicze.
Wiele piekarni i cukierni rzemieślniczych proponuje smaczne alternatywy dla rogala świętomarcińskiego i wypieka rogale na maśle, z masą makową – słowem, z najlepszych składników. I takie właśnie lokale znalazły się na naszej liście! Smacznego rogala!