Food for soul to nie organizacja charytatywna. To projekt kulturalny. Bo choć serwuje jedzenie osobom potrzebującym, nie ma na celu jedynie napełniania żołądków. Jego misja to integrowanie lokalnej społeczności i zaproszenie każdego, bez względu na status materialny i sytuację życiową, do wspólnego stołu. A także walka z marnowaniem żywności.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/BkybPdJRvW08gNgIYPrZeAl3WRUuQ3v8iwFP5AiVPAk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/TWFzc2ltby1Cb3R0/dXJhLWZvb2QtZm9y/LXNvdWwtMS5qcGc.jpg)
Food For Soul. Nakarmić ciało i duszę.
Massimo Bottura zmienia świat.
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: materiał prasowe Food For Soul
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iVvZWAj46yuYgCDYsvDkLZFqFzy6ekgOfy5nRuJuJXU/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/bWFzc2ltby1pLWt1/Y2hhcnplLWZvb2Qt/Zm9yLXNvdWwtMS5q/cGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/H4LZH-G_tkMr8k7ubqDirYiGdmXytiZndpScogWEvok/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/bWFzc2ltby1pLWt1/Y2hhcnplLWZvb2Qt/Zm9yLXNvdWwtMS5q/cGc.jpg 2480w)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/x54-_hWFEiGmIpjt6U_AQiMPHIPTyzfVGOvjpg8JC2Y/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/Zm9vZC1mb3Itc291/bC1qZWR6ZW5pZS0x/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/im4F_k_KkBw2rDKRRDiJUY-IthMzbm3vjWVZlYCzcgE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/Zm9vZC1mb3Itc291/bC1qZWR6ZW5pZS0x/LmpwZw.jpg 1010w)
Żywienie planety
Historia projektu miała początek w 2015 roku w Mediolanie. Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, zaprosił 60 znanych kucharzy z całego świata do wspólnego gotowania. Szefowie,w dawnym budynku teatru, przyrządzili kolację dla potrzebujących, wykorzystując nadwyżki żywności przekazane im przez okolicznych sprzedawców i supermarkety. Akcja miała zwrócić uwagę na problem marnotrawienia żywności – towarzyszyła międzynarodowej wystawie Expo Milan 2015, która odbyła się pod hasłem „Żywienie planety, energia dla życia”.
Tak powstała pierwsza kuchnia społeczna prowadzona przez Food For Soul – Rafetterio Ambrosiano. Dziś są ich już cztery – poza Mediolanem działają w Paryżu, Londynie i Brazylii. I choć dzielą je tysiące kilometrów, wszystkie funkcjonują według tej samej idei, zrodzonej w głowie Massimo Bottury.
Nie tylko jedzenie
Gośćmi jadłodajni są osoby wykluczone społecznie, ubogie, w trudnej sytuacji życiowej, ludzie samotni i żyjący w izolacji. Intencją Food For Soul jest nie tylko zaspokoić głód potrzebujących, ale też włączać ich w życie lokalnej społeczności.Dać im możliwość kontaktu z ludźmi i przebywania w pięknym otoczeniu. Pokazać, że niezależnie od tego, w jakiej sytuacji życiowej się znaleźli, zasługują na to, co najlepsze.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_6phkf92lD7EaZ44mAlePtv08mBQEWRdposq4az1q6c/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/d29sb250YXJpdXN6/LWZvb2QtZm9yLXNv/dWwucG5n.png 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/venQJs-nyt2SVPhpODHHWH60WtEnSsej3JK-wk_86v8/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/d29sb250YXJpdXN6/LWZvb2QtZm9yLXNv/dWwucG5n.png 2480w)
Kuchnie społeczne aranżowane są w opuszczonych budynkach udostępnionych przez władze miast. Wspierający organizację dekoratorzy i artyści przemieniają zaniedbane wnętrza w inspirujące przestrzenie, w których ludzie mogą cieszyć się wspólnymi posiłkami, siedząc przy długich stołach.
Jedzenie przygotowują zaproszeni do współpracy profesjonalni szefowie kuchni.Przemieniają oni nadwyżki dobrej jakości jedzenia – dostarczane przez sklepy i producentów – w odżywcze i pięknie podane trzydaniowe posiłki. Dzięki kreatywności kucharzy brązowe banany, lekko przejrzałe warzywa czy czerstwy chleb zamiast trafić na wysypisko, zyskują drugie życie.
Ładne wnętrza i dobre jedzenie to jednak nie wszystko – ważna jest też atmosfera przy stole. Dbają o nią wolontariusze, serwując potrawy i rozmawiając z odwiedzającymi. Tak, by każdy z nich poczuł się w jadłodajni jak w gościach.
W pomoc Food For Soul zaangażowany jest też Grundig – jeden z największych na świecie producentów sprzętu AGD, którego ambasadorem został Massimo Bottura. Firma przekazuje kuchniom społecznym niezbędny sprzęt – od lodówek po blendery. Prowadzi też własny projekt przeciwdziałający marnowaniu żywności. Na stronie internetowej #RespectFood znajdziemy praktyczne porady i przepisy, dzięki którym w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rtXi_-XIGqQFtOsGMcuyzRAXmAmgMurxV46vHMFZ-H4/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/bG9kb3drYS1HcnVu/ZGlnLWZvb2QtZm9y/LXNvdWwuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/DNmM8xsxV-WG_tEFKLoJcFNBVhapdBSKf-ftfW1e_ZU/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjcv/bG9kb3drYS1HcnVu/ZGlnLWZvb2QtZm9y/LXNvdWwuanBn.jpg 2480w)
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?