Kukbuk
Kukbuk
Na tłusty wtorek w Szwecji zjada się puszyste bułeczki wypełnione kremową masą z kardamonem i bitą śmietaną (fot. Maciek Niemojewski)

Fettisdag, czyli szwedzki tłusty wtorek

Odliczacie dni do święta pączków? Skorzystajcie z okazji, by uczcić też tłusty wtorek. W końcu jest karnawał i kalorie się nie liczą!

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przygotowanie bułeczek: Marcin Liwarski i Diana Kosiorek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Przyjęło się, że w ostatki można sobie nieco pofolgować. Polacy w tłusty czwartek stoją w kolejkach po pączki i zajadają się faworkami. Za to Szwedzi w fettisdag, czyli tłusty wtorek, szaleją na punkcie lokalnego przysmaku – bułeczek semlor, wypełnionych masą migdałową i bitą śmietaną. W swojej ojczyźnie budzą one wielkie emocje. Co roku rozpisuje się o nich szwedzka prasa, a w Sztokholmie działa nawet specjalista od semlor, czyli Semmelmannen. Na jego blogu możemy znaleźć recenzje bułeczek z różnych cukierni i piekarni.

Szewdzki przysmak na tłusty wtorek – bułeczka semlor z masą migdałową i bitą śmietaną (fot. Maciek Niemojewski)

O co tyle krzyku? Postanowiliśmy to sprawdzić w redakcji KUKBUK-a i własnoręcznie przygotowaliśmy semlor na tłusty wtorek. I musimy przyznać, że pokochaliśmy te delikatne, pachnące kardamonem wypieki od pierwszego kęsa. Wybaczyliśmy im nawet to, że ich przygotowanie jest nieco pracochłonne. Może zresztą nie ma co narzekać – podczas ręcznego ugniatania ciasta spaliliśmy trochę kalorii, więc potem mogliśmy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na dokładkę. A nawet dwie. 

Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki semlor inspirowany recepturą londyńskiej kawiarni ScandiKitchen.

Składniki na bułeczki

Przepis na bułeczki semlor >>

Składniki na bułeczki:

  • masło 80 g
  • mleko 250 ml
  • świeże drożdże 25 g
  • cukier puder 40 g
  • mąka pszenna 300-400 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kardamon 2 łyżeczki
  • jajko "zerówka" 1 sztuka

Składniki na nadzienie

Nadzienie

  • marcepan 100 g
  • śmietana 500 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko do rozcieńczenia nadzienia

Marcepan do nadzienia:

  • migdały 100 g
  • cukier puder 100 g
  • olejek migdałowy 1 łyżeczka
  • woda 50 ml
  • cukier puder do posypania

krok 1

Roztapiamy masło. Łączymy je z mlekiem i studzimy do temperatury 37-38 stopni. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.

krok 2

Wsypujemy cukier i ponownie mieszamy. Dodajemy połowę mąki, a także sól, proszek do pieczenia, mielony kardamon i pół jajka – drugą połowę zachowujemy do smarowania bułeczek przed pieczeniem.

krok 3

Mieszamy dokładnie do połączenia się składników, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę, aż ciasto zacznie się robić lepkie. Ugniatamy ciasto do momentu, aż zrobi się gładkie i będzie odchodzić od miski. Zostawiamy w ciepłym (nie gorącym) miejscu, aż podwoi objętość na około 30-40 minut.

Ciasto na bułeczki zostawiamy w ciepłym, nie gorącym miejscu do momentu, aż podwoi swoją objętość

krok 4

Przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Zagniatamy ponownie przez kilka minut – w razie potrzeby dosypujemy mąki. Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i formujemy z nich kule. Umieszczamy je na blasze w sporych odstępach – bułeczki podczas pieczenia podwoją objętość. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.

krok 5

Po tym czasie delikatnie smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 8-10 minut, aż się zarumienią. Warto doglądać ich podczas pieczenia – łatwo mogą się przypalić. Jeśli zdecydujemy się samodzielnie robić marcepan, najpierw mielimy migdały na mąkę w blenderze kielichowym. Przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, olejek migdałowy i wodę. Ugniatamy ręką, aż do otrzymania plastycznej masy.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy wlać odrobinę mleka

krok 6

Gdy bułki całkowicie ostygną, odcinamy ich górę – około 1½ centymetra. Wydrążamy mniej więcej ⅓ miąższu i przekładamy okruchy do oddzielnej miski. Mieszamy pastę z migdałów z miąższem bułek, aż utworzy się bardzo lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy wlać odrobinę mleka, żeby składniki lepiej się połączyły. Nadzienie przekładamy do bułek.

krok 7

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy bułeczki. Następnie przykrywamy je odkrojonymi wcześniej kawałkami i posypujemy cukrem pudrem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk