Lunch za połowę ceny w popularnej restauracji, śledzenie liczby ocalonych żółwi, baza wegańskiej i wegetariańskiej gastronomii – dzięki ekoaplikacjom możemy kontrolować, jak nasza codzienna aktywność wpływa na środowisko.
Fiński ratunek
Miłośnicy gotowych lunchów oraz ciekawych deserów z pewnością powinni zainstalować ResQ Club. Aplikacja powstała w 2015 roku w Finlandii na fali zyskującego popularność trendu zero waste. Pomysłodawcy nęcą użytkowników nie tylko wizją ekologicznego działania, ale przede wszystkim możliwością zwiększenia swoich przychodów o 2-6%. Nic więc dziwnego, że w krótkim czasie do inicjatywy przyłączyły się restauracje, kawiarnie oraz sklepy spożywcze z czterech krajów: Finlandii, Szwecji, Niemiec oraz Polski.
Każdego dnia na podstawie danych dotyczących lokalizacji użytkownika program pokazuje na mapie, które lokale oferują potrawy w cenach niższych o połowę. Dzięki temu żywność, która nadaje się jeszcze do spożycia, nie trafi na śmietnik. Działanie aplikacji jest niezwykle proste. Lokale wyszukujemy, śledząc zielone punkty na mapie albo korzystając z listy znajdującej się poniżej.