Cytrynówka to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych nalewek. Choć przygotowanie jej w domu może wydawać się niełatwym zadaniem, w rzeczywistości jest wyjątkowo proste. A z naszymi podpowiedziami pyszną domową cytrynówkę zrobicie szybko i bez problemów, w zaledwie jeden dzień. Sprawdźcie, jak przygotować prostą nalewkę cytrynową na rumie z dodatkiem miodu, bez obierania cytryn i bez gotowania!
DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?
Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!
Tekst: Marcin Lewandowski
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Cytrynówka z rumem i miodem
składniki
- cytryna 12 sztuk
- grejpfrut 1 sztuka
- spirytus ½ l
- wódka ½ l
- rum brązowy ½ l
- woda 1 l
- brązowy cukier 1½ kg
- miód do smaku
krok 1
Cytryny i grejpfruta myjemy. Owoce kroimy na pół, odkrawamy końcówki.
krok 2
Wkładamy owoce do dużego naczynia, zalewamy alkoholami. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
krok 3
Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 4
Po 24 godzinach wyjmujemy cytrusy z alkoholu. Wyciskamy z nich sok.
krok 5
Przecedzony sok dodajemy do alkoholu.
krok 6
Do cytrynówki wlewamy miodowo-cukrowy syrop. Mieszamy.
krok 7
Po schłodzeniu nalewka jest gotowa do spożycia.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Kultura i wiedza
Przepis na makaron ramen – DIY
Na bulionie z wieprzowiny i kurczaka, wegetariański albo z dodatkiem pasty sezamowej i miso. Wyrazisty i pełen umami ramen zawsze smakuje wyjątkowo. Ale czym by był bez solidnej porcji pysznego makaronu?
- Kultura i wiedza
Domowy twarożek: DIY
Nic tak nie dodaje smaku śniadaniom, jak twarożek z sezonowymi dodatkami. A może być jeszcze smaczniej, jeśli serek przygotujemy sami. Jak zrobić domowy twarożek z niepasteryzowanego mleka?
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Kultura i wiedza
Przepis na makaron ramen – DIY
Na bulionie z wieprzowiny i kurczaka, wegetariański albo z dodatkiem pasty sezamowej i miso. Wyrazisty i pełen umami ramen zawsze smakuje wyjątkowo. Ale czym by był bez solidnej porcji pysznego makaronu?
- Kultura i wiedza
Domowy twarożek: DIY
Nic tak nie dodaje smaku śniadaniom, jak twarożek z sezonowymi dodatkami. A może być jeszcze smaczniej, jeśli serek przygotujemy sami. Jak zrobić domowy twarożek z niepasteryzowanego mleka?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?