Kukbuk
Kukbuk

Dania z makaronem, do zakochania

Jedzenie potrafi rozpalić emocje. Nie bez powodu mawia się przecież: przez żołądek do serca.

Tekst: Maja Wójcik

zdjęcia i przepisy: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Już starożytni wiedzieli, że tajemne zabiegi kulinarne mogą pomóc w rozbudzeniu miłości. Czy to mieszanki ziołowe, czy odpowiednio przyrządzone dania, potrafią zdziałać cuda – rozpalić żądze, a potem uczucia. Dziś ta wiedza jest powszechnie dostępna i często to, co znajduje się na talerzu, stanowi swoisty kod emocjonalny. Mięsiste ostrygi, pikantne przekąski, wywar na lubczyku – ktoś, kto przy takim zestawie nie zorientuje się w intencjach gospodarza, może po kolacji zmienić zdanie, a nawet stracić głowę! Jedzenie potrafi rozpalić wyobraźnię, nie tylko smakiem – może pobudzić każdy zmysł. Kto nie odpływał myślami, słysząc delikatne mlaskanie, albo nie zachwycił się na widok misternej kompozycji na talerzu? Kogo nie uwiódł rozkoszny zapach albo kto nie poczuł pod palcami faktury wywołującej dreszcz pobudzenia? Pytanie zatem, która kuchnia jest kwintesencją zmysłowości. Wielu powie, że francuska. Dla nas jednak najwięcej pasji jest we włoskim gotowaniu, dlatego postanowiliśmy przygotować potrawy inspirowane Italią, którą darzymy wyjątkowym uczuciem. A skoro tak, to potrzebujemy najwyższej jakości produktów – dla nas sprawdzonym wyborem są propozycje marki Barilla. Jeśli mamy rozkochać w sobie kogoś, to tylko do szaleństwa!

Fusilli w sosie z grillowanych warzyw z lubczykiem i chrupiącą ciecierzycą

Napar z lubczyku potrafi obudzić pożądanie, a dawkowany w określony sposób, zapewnia zgodne pożycie w związku. W kuchni natomiast to zioło jest naturalnym zamiennikiem maggi. Dodajcie lubczyk do wywaru, a smak zaskoczy was złożonością i głębią. A co dopiero w połączeniu z sosem Verdure z pieczonych warzyw i ze zrumienioną ciecierzycą!

Sprawdź przepis na fusilli w sosie z grillowanych warzyw z lubczykiem i chrupiącą ciecierzycą >>

Tagliatelle w czosnkowo-ziołowym sosie pomidorowym z małżami, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Myślimy afrodyzjaki, mówimy owoce morza. I całkiem słusznie, ich smak bowiem wywołuje określone emocje. Gorący wieczór, szum fal i obietnica uniesień, które za chwilę przeniosą nas w krainę błogości. Niech makaron z małżami i krewetkami skąpanymi w sosie Aglio Barilla z pomidorkami będzie naszym przewodnikiem.

Zobacz przepis na tagliatelle w czosnkowo-ziołowym sosie pomidorowym z małżami, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi >>

Bavette z sosem bazyliowym, imbirem i tofu

W tej propozycji włoska tradycja kulinarna zerka pożądliwie w kierunku azjatyckich smaków. Długi makaron idealnie łączący się z pachnącym bazylią sosem Basilico Barilla nabiera nieco pikantności dzięki odświeżającej nucie imbiru, a usmażone tofu nadaje daniu zaskakującą chrupkość. Dwa różne światy, a tak idealnie skomponowane.

Wypróbuj przepis na bavette z sosem bazyliowym, imbirem i tofu >>

Penne w kremowym sosie z kiełbasą wieprzową i gałką muszkatołową

Nazywana przyprawą kochanków, sprawia, że dania mają korzenny aromat i odrobinę słodyczy. Podobno poprawia też krążenie i rozbudza zmysły. Gałka muszkatołowa w zestawieniu z kremowym sosem i kiełbasą może zaskoczyć, ale radzimy oddać się w jej władanie, bo można dużo na tym zyskać.

Sprawdź przepis na penne w kremowym sosie z kiełbasą wieprzową i gałką muszkatołową >>

Spaghetti w sosie z czerwonego wina ze stracciatellą i z pistacjami

Lepszego połączenia niż wino i amory próżno szukać. Nie sposób się z tym nie zgodzić, ale w tym przepisie boginią miłości jest stracciatella, czyli serce burraty. Aksamitna w smaku, niepostrzeżenie otula zmysły i sprawia, że wieczór nabiera rumieńców, by zmienić się w noc pełną rozkoszy.

Zobacz przepis na spaghetti w sosie z czerwonego wina ze stracciatellą i z pistacjami >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk