Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Czy wino ma kalorie?

Jak wszystko, co jemy i pijemy, może z wyjątkiem czystej wody, wino też dostarcza kalorii. Jak dużo? To zależy przede wszystkim od dwóch czynników: zawartości alkoholu i cukru.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Udit Chandra / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wielu ludzi, którzy na stałe lub czasowo rezygnują z wina zauważa, że skutkiem ubocznym bywa utrata wagi. Wytłumaczeniem może być prosty fakt, że kiedy siadamy wieczorem przed telewizorem i nalewamy sobie kieliszek wina, zawsze do tego wina coś tam podajemy – a to chipsy, a to kawałek sera. Kiedy nie ma wina, nie ma też tych wysokokalorycznych przekąsek – zatem w dłuższej perspektywie możemy faktycznie zgubić kilogram czy dwa.

Co nie znaczy oczywiście, że wino jako takie jest zupełnie pozbawione kalorii. W zależności od tego, z jakim mamy do czynienia, 100 ml (przypominam, że w przypadku win wytrawnych z reguły do kieliszka nalewamy więcej, około 150 ml) może dostarczać od 80 (tyle co duże jabłko) do nawet 250 kcal (ekwiwalent hamburgera).

Cukier i alkohol

Wartość kaloryczna wina zależy głównie od dwóch czynników. Po pierwsze, od zawartości alkoholu, bedącego produktem fermentacji cukru z winogron. Po drugie, od poziomu cukru resztkowego, czyli tego, który pozostał w winie po zakończeniu fermentacji – wina wytrawne mogą nie mieć go wcale lub zawierać minimalną ilość, kilka gramów na litr. Wina słodkie to z reguły powyżej 70 g cukru resztkowego na litr (np. 6-putniowy tokaj może mieć ponad 150 g/l, a w winie lodowym będzie od 180 do ponad 300 g).

Powszechnie uważa się więc, że więcej kalorii będą miały wina słodkie. Jednak nie zawsze to prawda. Czysty alkohol to produkt, który sam w sobie jest wysokoenergetyczny – w przeliczeniu na 1 gram to 7 kcal (mniej więcej tyle samo, co masło); cukier natomiast to 4 kcal w 1 g. Może się zatem okazać, że wino wytrawne o wysokim poziomie alkoholu (ilość alkoholu w winie zależy od wielu czynników, m.in. odmiany, klimatu, regionu, sposobu winifikacji) jest bardziej kaloryczne od wina słodkiego niskoalkoholowego. Dla przykładu: kieliszek półwytrawnego niemieckiego rieslinga zawierającego ok. 10 proc. alkoholu dostarczy nieco ponad 100 kcal, podczas gdy 16-proc. wytrawny australijski shiraz będzie miał ich prawie 200.

Generalnie – jeśli ilość spożywanych dziennie kalorii jest dla nas ważna, a mamy do wyboru wino słodkie lub wytrawne o tym samym poziomie alkoholu, wybierzmy wytrawne. Przy czym warto pamiętać, że chodzi o tę samą ilość wina, np. 150 ml. Dwa kieliszki wina wytrawnego z pewnością dostarczą więcej kalorii niż jeden kieliszek słodkiego!    

Kalkulator winnych kalorii

Istnieje całkiem sporo aplikacji, które są w stanie przeliczyć wino (i inne napoje alkoholowe) na kalorie. Jednym z przykładów może być kalkulator zawieszony na stronie Drinkaware. Nie tylko oblicza on wartość energetyczną wypitych kieliszków wina, ale i podaje ich ekwiwalent w jedzeniu. Jest tam także informacja o tym, co należy zrobić, żeby wypite kalorie spalić. Dla przykładu: gdy zaznaczyłam „2 kieliszki”, dowiedziałam się, że to prawie 320 kcal, tyle co jeden cheeseburger – i że muszę teraz pobiegać przez 32 minuty.

Odmiany i kalorie

Według portalu Vintage Roots, na wartość kaloryczną wina wypływa także odmiana winorośli. Zgodnie z opublikowanymi na ich stronie danymi, szukając najmniej kalorycznych win czerwonych możemy stawiać na pinot noir, gamay, frappato, zweigelt, carménère i valpolicellę. Jeśli chodzi o wina białe, będą to odmiany sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay i verdejo.

Kaloryczność win musujących

Ilość cukru w szampanie i robionych tak jak szampan (czyli metodą tradycyjną) winach musujących zależy od dosage, czyli cukru (dokładniej: mieszanki cukru i wina) dodanego po usunięciu osadu z butelki. Jeśli liczymy kalorie, nauczmy się rozumieć napisy na etykietach. Bo w przypadku tych win słowo „dry” wcale nie równa się całkowitej wytrawności! Napis brut nature (lub dosage zéro albo pas dosé) oznacza śladowe ilości cukru w winie (do 3 g). Extra brut to 0-6 g/l, brut: 0-12 g/l, extra dry: 12-17 g/l, sec (dry): 17-32 g/l, demi-sec: 32-50 g/l. Najwyżej w tej kategorii jest doux – to szampan słodki, który może zawierać 50 i więcej gramów cukru na litr. W zależności od rodzaju, jeden kieliszek (150 ml) szampana dostarczy nam od 70 do 120 kcal.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk