Kukbuk
Kukbuk
Przepis na stek z polędwicy wołowej w otoczce musztardowo-ziołowej z purée selerowym i chałką (fot. Maciek Niemojewski)

5 sosów, dzięki którym każde danie zachwyci mocą aromatu

Potrafią zdziałać cuda i dodać blasku najprostszym potrawom. Idealne do dań mięsnych, a także warzyw w każdej postaci – poznajcie proste przepisy na sosy, które sprawdzą się w niejednej sytuacji.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Dzięki nim wszystko nabiera nowego znaczenia. Delikatne w konsystencji, zdecydowane w smaku – sosy zapewniają ekscytujące doznania każdemu, nawet najbardziej wymagającemu podniebieniu. Dodają polotu najprostszemu daniu i podkreślają różnorodność tekstur. Świetnie sprawdzają się w kameralnym towarzystwie – do pełni szczęścia wystarcza im świeże pieczywo lub ziemniaki w każdej postaci.

Krem czosnkowy (fot. Maciek Niemojewski)

Krem czosnkowy >>

Jego aromat długo nie daje o sobie zapomnieć. Ma ogromną rzeszę miłośników, choć zdarzają się też zagorzali przeciwnicy. Jedno jest pewne – sos czosnkowy nie pozostaje obojętny wobec gustów kulinarnych.

Selerowa remulada (fot. Maciek Niemojewski)

Selerowa remulada >>

Idealna do mięs i nie tylko. Przy pierwszym kęsie urzeka słodkim smakiem, a potem stopniowo zdradza ostrzejsze, wielowymiarowe akcenty. Można jeść łyżkami.

Sos z czerwonej papryki (fot. Maciek Niemojewski)

Sos paprykowy >>

Kusi bogatym aromatem, intensywnym kolorem i aksamitną konsystencją. Wystarczy kropla sosu paprykowego, by podbić podniebienie i pobudzić kulinarną fantazję.

Reklama
Krem z czerwonej kapusty (fot. Maciek Niemojewski)

Krem z czerwonej kapusty >>

Przy pierwszym poznaniu zaskakuje kolorem i oryginalnym, lekko kwaśnym smakiem. Za jego fioletowym obliczem kryje się prosta receptura, z której można czerpać garściami.

Cebulowy sos pieczeniowy (fot. Maciek Niemojewski)

Cebulowy sos pieczeniowy >>

Kwintesencja smaku, wzbogaci niejedno mięsne zestawienie. Łączy karmelową słodkość z naturalną ostrością i nieprzeciętnością.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk