Wiatr we włosach, piasek między palcami, słone krople na skórze. Zwrot przez sztag i deska w ślizgu oddaje się we władanie małych surferów. A kiedy stopy znowu dotkną suchego lądu, puste brzuszki szybko przypomną, że pora na obiad. Kukurydza na plaży to chyba tradycja ale warto poznać inne pyszne pomysły. Smacznego!
7 przepisów na posiłki na plaży
Rodzicom małych surferów i małych syrenek podpowiadamy co spakować do piknikowego plażowego koszyka.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Rafał Meszka
Stylizacja: Beata Hadaś, Julia Porańska
Przepisy i wykonanie dań: Piotr Bruś-Klepacki
Lemoniada imbirowa z borówkami
Skladniki:
- 1 korzeń imbiru
- 800 ml dobrej jakości napoju typu ginger ale
- sok z 1 limonki
- 1 pęczek mięty
- garść borówek
Przygotowanie:
Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Wlewamy napój i sok z limonki, wrzucamy posiekaną miętę i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki i cukrem – lemoniada powinna mieć orzeźwiający, delikatnie kwaśny smak. Podajemy z lodem lub po schłodzeniu w lodówce.
Kukurydza z masłem kolendrowym
Skladniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 1 limonka
Przygotowanie:
Kukurydzę gotujemy do miękkości, osuszamy i grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem oraz ewentualnie chili i smarujemy nim kolby. Podajemy z kawałkami limonki.
Chłodnik z melona i arbuza
Skladniki:
- 1 kg dojrzałego arbuza
- 1 kg melona
- 1 łyżka soku z limonki
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 100 g świeżego solonego sera owczego
- 1 łyżeczka sumaku
Przygotowanie:
Arbuz i melon pozbawiamy skóry, staramy się z miąższu usunąć wszystkie pestki i miksujemy je (jeśli pozostały jakieś pestki, przecedzamy przez sitko). Nadal miksując, doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie cukrem, dolewamy oliwę. Gdy składniki dokładnie się połączą, wstawiamy chłodnik do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed rozlaniem do salaterek jeszcze raz mieszamy. Dekorujemy pokruszonym serem, kawałkami melona i sumakiem.
Kanapka z marynowanym indykiem i awokado >>
Skladniki:
- 250 g mięsa z udźca indyka
- 1 łyżki przyprawy tandoori masala
- sól i pieprz do smaku
- sproszkowane chili do smaku (opcjonalnie)
- 100 g jogurt grecki
- pieczywo
- 100 g kremowy biały ser
- 1 sztuka awokado
Przygotowanie:
Mięso kroimy w duże kawałki i doprawiamy przyprawą tandoori masala, solą oraz pieprzem, a także – jeśli lubimy pikantne dania – chili. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy mięso do lodówki na 2 godziny. Kiedy się zamarynuje, pieczemy je na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub nabite na patyk nad ogniskiem, aż się zrumieni.
Pieczywo smarujemy sporą ilością serka, nakładamy plastry awokado i drobno pokrojone mięso
Krewetki w papilotach >>
Skladniki:
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 100 g chorizo
- 500 g surowy krewetek
- 2 sztuki cukini
- 150 ml wytrawnego wina (na przykład rieslinga)
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli, wrzucamy pokrojone w plastry chorizo oraz obrane z pancerzy krewetki, smażymy przez chwilę i przekładamy na kawałki folii aluminiowej. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, wlewamy wino, doprawiamy solą oraz pieprzem, zawijamy papiloty i wkładamy je na 15 minut do ogniska lub piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Przed podaniem rozcinamy folię i posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Placki drożdżowe ze smażonym dorszem >>
Skladniki:
- 25 g świeży drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 125 g jogurtu naturalnego
- 60 g roztopionego masła
- filet z dorsza
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 filety z dorsza
- mąka do panierowania
- 1 sztuka jajka „zerówki”
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- warzywa sezonowe do podania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i łączymy z mąką, wodą, jogurtem, masłem oraz solą. Ugniatamy ciasto przez mniej więcej 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy wyrośnie, formujemy z niego kulki i rozwałkowujemy je na placki grubości kilku milimetrów. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu, aż zrobią się rumiane. Odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęły i zrobiły się elastyczne.
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na lekko rozgrzanym oleju, aż bułka delikatnie się przyrumieni i będzie chrupiąca.
Ryby układamy na plackach, dodajemy pokrojone ulubione warzywa sezonowe oraz wybrany sos i zawijamy w rulon.
Kakaowy kogel-mogel z owocami sezonowymi
Skladniki:
- 4 żółtka jajek „zerówek”
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mascarpone
- ulubione owoce sezonowe
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ucieramy przez mniej więcej 10 minut, aż masa się napowietrzy i zrobi się biała. Dodajemy kakao, sok z cytryny i dalej miksujemy; pod koniec wrzucamy mascarpone. Kiedy krem będzie gładki, nakładamy go do miseczek i posypujemy ulubionymi owocami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?