Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

5 polecanych wine barów w Warszawie

Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie [Wybór subiektywny]

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. serwisy prasowe wine barów

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Wine barów w Warszawie nie brakuje i wciąż powstają nowe. W dodatku wiele restauracji ma w ofercie tak ciekawe etykiety, że przyciągają nie tylko smakoszy, ale i wielbicieli wina. Jakie miejsca warto mieć na uwadze?

Bar Rascal

Bar z największą selekcją win naturalnych w Polsce i jedną z największych na świecie. Jest jedną z części projektu Natural Rascal, za który odpowiadają Dominika Buck i Radek Drabik (druga część to sklep z winami naturalnymi przy ul. Hożej).
Mieści się przy ul. Moliera 6 w Warszawie, w budynku państwowej szkoły baletowej. Uwaga, bo wejście można przeoczyć, gdyż zamiast szyldu jest tylko czerwony neon z twarzą tytułowego „rascala” – łobuza. Wine bar ma trzy poziomy. Na parterze i antresoli znajdują się bar i bistro z 60 miejscami, w piwnicy jest przestrzeń eventowa dla 80 osób, z niezależnym barem, salą degustacyjną, piwnicą na 10 tys. butelek oraz salką kinową. W ciepłych miesiącach można usiąć w ogrodzie, pośrodku którego rośnie stary dąb. Zmieści się tu kolejnych 50 osób.

 

W ofercie Baru Rascal jest ponad 450 etykiet (spora część win jest dostępna na kieliszki) od kilkudziesięciu producentów z oferty Natural Rascal. To m.in. Gut Oggau, Franco Terpin, Arianna Occhipinti, Roxanich czy Petr Koráb. Goście chętnie zamawiają wina pomarańczowe, białe oraz lekkie czerwone, a także pét-naty. 
Do wina serwowane jest proste, ale wyjątkowo smaczne jedzenie w formie sezonowych talerzyków. Jego podstawę stanowią produkty od niedużych lokalnych dostawców (m.in. Bianca Mozzarella, Ludwik Majlert, Pan Ziółko). W soboty i niedziele można zjeść w Rascalu weekendowy brunch.

Bar Rascal, ul. Moliera 6, Warszawa

BRAĆ polskie wina

Pod tą nazwą funkcjonują w Warszawie dwa wine bary. Jeden znajduje się w Porcie Praskim, drugi przy Placu Zbawiciela (jego pełna nazwa to: BRAĆ polskie wina na Zbawiciela). Misją właścicieli jest nie tylko sprzedaż i serwowanie polskiego wina, ale też przekazywanie wiedzy na jego temat. 
W wystroju BRACI łatwo zauważyć elementy nawiązujące do polskiej kultury i designu; przykładem może być spora PRL-owska meblościanka zajmująca środek lokalu w Porcie Praskim, ale też mniejsze przedmioty: kieliszki, zastawa, wyposażenie baru. W wystroju dominuje kolor żółty. Podobno dlatego, że „żółć” jest najbardziej polskim z polskich słów, złożonym wyłącznie z liter ze znakami diakrytycznymi. Wielka litera „Ć” w logo to też ukłon w stronę polszczyzny: tak kończy się większość polskich czasowników w formie bezokolicznikowej.

 

Na półkach Braci znajdziemy blisko sto win reprezentujących ponad 50 winnic ze wszystkich polskich regionów winiarskich. 
Menu jest przekąskowe i opiera się na polskich składnikach lokalnych i regionalnych. 
Brać tworzy też też „kolaboracyjne” butelki z polskimi winnicami, projektując zarówno koncept wina, jak i jego etykietę. W ramach takiej kolaboracji powstały m.in.: Ć (Czarna Stodoła), Skin on Skin (Czarna Stodoła), Guilty (Margaret), Młodość (Saganum), HalloWino (Skarpa Dobrska). We współpracy z tym ostatnim producentem niedawno zaprezentowane zostało wino maceeowane na skórkach.

Brać Polskie Wina, ul. Józefa Sierakowskiego 4a/lok. u3 oraz ul. Nowowiejska 1, Warszawa

Wszystkie elementy wystroju baru pochodzą z Francji, a etykiety francuskich win pełnią rolę tapet.

Le Rendez-Vous

Wine bar na Saskiej Kępie był pierwszym założonym przez polsko-francuskie małżeństwo Emilii i Gillesʼa Guy. Od razu stał się miejscem wyjątkowym, do którego ludzie przychodzili jak do znajomych, nie do restauracji. Z pewnością jest to zasługą domowej atmosfery, którą zapewniają gospodarze, chętnie rozmawiający z gośćmi.
Pierwszy Le Rendez-Vous (ten na Saskiej Kępie, bo nieco ponad rok temu właściciele Le Rendez-Vous otworzyli także drugi wine bar - przy ulicy Mokotowskiej) zajmuje trzy niewielkie pomieszczenia; latem dochodzi kilka stolików z palet rozstawionych w ogródku. Bar zbudowany jest na beczkach i wyłożony korkami od wina, a w jednej z sal w roli tapet występują winne etykiety. Wszystkie elementy wystroju wnętrza pochodzą z Francji i częściowo były wyszukiwane na lokalnych brocantes, pchlich targach.

W Le Rendez-Vous są wyłącznie wina sprowadzane bezpośrednio z Francji. Brak pośrednika sprawia, że ceny, zważywszy na jakość butelek, są bardzo konkurencyjne. W stałej ofercie jest kilkanaście win od Domaine de Gournier z Langwedocji. Na tę posiadłość Emilia i Guy mają wyłączność w Polsce. 
Francuskie są tu nie tylko wina, ale także przekąski, m.in. sery (najlepiej sprzedaje się brillat-savarin z truflami), pasztety i wędliny.

Le Rendez-Vous – Cave à vin, Bar à vin, ul. Alfreda Nobla 3 oraz Mokotowska 8, Warszawa

Kontakt wino & bistro

Sympatyczne bezpretensjonalne miejsce na warszawskim Mokotowie. Jego właścicielem jest Piotr Pietras, jeden z dwóch polskich Master Sommelierów, importer wina i twórca projektu Terroiryści.
Kontakt to nie tylko klasyczny wine bar i bistro z otwartą kuchnią, ale też salka eventowa przeznaczona na winiarskie warsztaty i degustacje oraz sklep z winem.
We wnętrzu zachowano oryginalną cegłę i niektóre stare belki stropowe. Intensywny kobaltowy kolor, którym pomalowano część ścian, stanowi dla nich świetne tło, w które wpisują się także barwne, bardzo energetyczne grafitti i podwieszony pod sufitem imponujący neon.

 

Karta win w Kontakcie to ponad 400 pozycji z całego świata. Dobierając wino, Pietras ściśle współpracuje też z szefem kuchni Janem Wojtalikiem, „tak by to, co w kieliszku, dopełniało to, co na talerzu”. Zapewnia też, że chętnie słucha gości i kieruje się ich gustami.
W menu kontaktu można znaleźć polską i międzynarodową klasykę w autorskiej interpretacji, „jakościowy street food połączony z finediningowym warsztatem”. Pomysł na kuchnię docenił przewodnik Michelin, przyznając Kontaktowi wyróżnienie Bib Gourmand.
Karta jest krótka i regularnie się zmienia – aktualne menu można podejrzeć na stronie Kontaktu. Zawsze znajdziecie w niej kilka pozycji wegańskich.

Kontakt wino & bistro, ul. Sandomierska 13 Warszawa

Neon z syrenką inspirowany jest obrazem Taniec Alfonsa Muchy.

BARaWINO

W Polsce są dwa bary winne o tej samej nazwie. Oba należą do firmy Kondrat Wina Wybrane. Pierwszy, ten starszy, znajduje się w Krakowie przy ul. Mostowej, drugi powstał w Warszawie przy ul. Noakowskiego. Warszawski BARaWINO mieści się w modernistycznej kamienicy z 1913 roku. Jest elegancki, ale przyjazny, ze swoimi drewnianymi stolikami (mają regulowane blaty, w razie potrzeby można zamienić je w stoły koktajlowe), podłogą w szachownicę i giętymi czarnymi krzesłami.
W trzech salach zmieści się 70 gości. W najmniejszej z nich, na 12‒13 osób, regularnie odbywa się też część kursów wiedzy o winie organizowanych przez Kondrat Wina Wybrane. Można oddzielić ją od reszty lokalu rozsuwanymi szklanymi drzwiami.

 

Do secesyjnego stylu kamienicy nawiązują zielono-złote tapety, kinkiety robione na zamówienie przez firmę Magedi z warszawskiej Pragi, a przede wszystkim neon z syrenką, inspirowany obrazem Taniec Alfonsa Muchy. Jednak, jak na wine bar przystało, podstawowym elementem wystroju są regały z winem – w ofercie importera jest obecnie ponad 700 etykiet, w tym dobra reprezentacja Polski, m.in. Półtorak, Turnau, L’Opera.
BARaWINO dysponuje enomatikiem, dyspenserem z butelkami, pozwalającym na nalanie 50, 100 lub 150 ml wina; oferta win zmienia się raz na sezon. Są też wina „na coravin”.
Krótka karta obejmuje drobne przekąski, zimne i ciepłe talerzyki oraz niewielkie dania inspirowane kuchnią włoską, hiszpańską bądź francuską. 

BARaWINO, ul. Noakowskiego 16 Warszawa

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk