A nawadniać możemy się na wiele sposobów – nie tylko wodą, ale również naparami, zupami czy innymi półpłynnymi produktami. Mało kto wie, że idealnie nadaje się do tego maślanka, czyli fermentowany wyrób mleczny, który powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła. Ma łagodny, lekko orzechowy i wyjątkowo odświeżający smak, szczególnie gdy jest dobrze schłodzona. Co ważne, ma mało kalorii i jest lekkostrawna – jelita podziękują nam za jej codzienną dawkę. Dba o odporność, ale też poprawia wygląd włosów i paznokci. A co najważniejsze dla każdego łasucha, świetnie się sprawdza w najróżniejszych kombinacjach smakowych, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Przetestowaliśmy wiele produktów, ale to Maślanka Mrągowska urzekła nas delikatnym smakiem i tym, jak poradziła sobie w przygotowywanych przez nas daniach. A to nie było takie oczywiste – niektóre przepisy mogą was zaskoczyć.
5 letnich przepisów z maślanką
Latem jemy mniej i lżej. Szukamy produktów, które nas nie obciążą, ale dodadzą energii do przetrwania gorących dni. I najlepiej, gdyby jednocześnie dobrze nas nawadniały.
Tekst: Maja Wójcik
Jessica Nadziejko / @pluminchocolate
Gofry na maślance z kremem z awokado i jajkiem
Czy jest ktoś, komu gofry nie kojarzą się z wakacjami? Nie wydaje nam się. Ta słodka przekąska na stałe wpisała się w rytuał przemierzania deptaków w nadmorskich miejscowościach. Ale gofry wcale nie muszą się kojarzyć z deserem. Choć w tej odsłonie, z kremem z awokado i jajkiem, to czysta słodycz. Zachwyci was też puszyste od dodatku maślanki ciasto.
Wypróbuj przepis na gofry na maślance z kremem z awokado i jajkiem >>
Brioche z chrupiącym kurczakiem w maślance i coleslaw z maślanką
Kanapki kojarzą się z przekąskami, ale w tym wydaniu to sycący posiłek, który można zaserwować na śniadanie, obiad i kolację. A to zasługa smaku – kompletnego i wyrazistego. Soczyste mięso kurczaka, chrupiące warzywa z wyczuwalną nutą maślanki, do tego maślana bułka typu brioche – trudno odmówić sobie kolejnego kęsa.
Sprawdź przepis na brioche z chrupiącym kurczakiem w maślance i coleslaw z maślanką >>
Chłodnik z botwiny na maślance
Upalny dzień bez chłodnika? Trudno to sobie wyobrazić. Na szczęście możecie go przygotować w kilka chwil i cieszyć się pełnym smaku orzeźwieniem. Dowolność w doborze składników sprawia, że warto modyfikować przepis według naszych możliwości i chęci – to też świetny sposób na wyjadanie resztek z lodówki. Przy czym jedno powinno pozostać niezmienne – chłodnik tylko na maślance!
Cobbler z serem Jantar i pomidorami
Cobbler to deser. Jednak w tym wydaniu to raczej danie, najlepiej na późny obiad. Treściwe, ale na tyle lekkie, że idealnie sprawdzi się w gorące popołudnie. Pszenne ciasto z dodatkiem sera Jantar i maślanki ma charakterystyczny kremowy smak, wyrazistości dodaje mu towarzystwo zapieczonych pomidorów. Zaskakująca alternatywa dla niedzielnych kotletów.
Panna cotta na maślance z rabarbarem i kruszonką
Kuchnia włoska z polskimi akcentami. Deser, który powstaje z podgrzania śmietanki z żelatyną, w tej odsłonie wzbogacony Maślanką Mrągowską. A skoro mamy lato, to rabarbar, który okazuje się idealnym dodatkiem nadającym daniu lekką kwaskowatość, i oczywiście słodka kruszonka. A tej – jak zawsze – im więcej, tym lepiej.
Sprawdź przepis na panna cottę na maślance z rabarbarem i kruszonką >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?