Kukbuk
Kukbuk

Gofry na maślance z kremem z awokado i jajkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
gofry
mąka pszenna
300 g
cukier
2 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
Maślanka Mrągowska naturalna
500 ml
roztopione masło extra Łaciate
100 g
jajko
2 sztuki
tłuszcz do smarowania gofrownicy
pasta z awokado
dojrzałe awokado
1 sztuka
majonez
1 łyżka
kolendra
1 pęczek
sok z limonki
1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
do podania
jajko sadzone
awokado
płatki chili

krok 1

W misce średniej wielkości mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce łączymy maślankę i masło. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy, aż się połączą (nadal mogą być grudki). Odstawiamy ciasto na 10 minut. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta na porcję. Smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące.

krok 2

W malakserze lub blenderze kielichowym umieszczamy składniki pasty z awokado. Blendujemy, aż masa będzie odpowiednio gładka. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Gofry podajemy z pastą z awokado, jajkiem sadzonym, ze świeżym awokado i z płatkami chili.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk