Bez sernika nie ma świąt, rodzinnych spotkań, kawy z przyjaciółką czy niedzielnego obiadu u babci. To deser, który znamy od dziecka. Jada się go praktycznie na całym świecie, choć co kraj to inna receptura i jedyny w swoim rodzaju smak. Nowojorski, wiedeński, japoński, krakowski, Izaura czy królewski, z rodzynkami lub orzechami, na kruchym spodzie, na biszkoptach, herbatnikach albo bez spodu – możliwości jest bez liku. Dlatego trudno nie lubić tego ciasta – każdy może znaleźć wersję sernika, która zasmakuje mu najbardziej. Koniecznie sprawdźcie nasze pomysły na to puszyste, wilgotne i obłędnie pyszne ciasto. Może to właśnie wśród poniższych przepisów znajdzie się ten, który zostanie waszym ulubionym?
Sernik - 10 pomysłów na pyszne ciasto
Sernik to niekwestionowany król deserów. Tajemnica jego popularności tkwi w aksamitnym, kremowym smaku i niezliczonych wariantach smakowych. Możecie przygotować go w tradycyjnej wersji lub eksperymentować z dodatkami. Oto 10 przepisów, które skradły nasze serca.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik pistacjowy
Na początek bardzo prosty i nieziemsko pyszny sernik pistacjowy z gęstym sosem karmelowym. Idealne połączenie! My uwielbiamy smak słonego karmelu, ale sos można przyprawić według własnych preferencji: wanilią, cynamonem lub kakao. Lista zakupów do przygotowania tego wypieku jest krótka, a efekt „wow” – gwarantowany. Ostrzegamy, że na jednym kawałku może się nie skończyć!
Jest jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów, ale uznanie zdobył na całym świecie
Sernik nowojorski
Absolutny klasyk wśród serników. Jest jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów, ale uznanie zdobył na całym świecie. Nic dziwnego! Jest absolutnie wyśmienity. Ma kruchy spód i perfekcyjnie kremową, wilgotną konsystencję, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Jej sekret tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla podkręcenia smaku dodajcie do masy serowej ekstrakt z wanilii. Niebo w gębie!
Sernik Izaura
To wyjątkowo udane połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z klasycznym sernikiem osładzało życie łasuchom w latach 80. Na tę dekadę bowiem przypadał szczyt popularności tego wypieku. Dlatego sernik ten przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wracać do smaków z dzieciństwa. Sernikowe dzieło wieńczy polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Palce lizać!
Sernik snickers
Puszysty, idealnie kremowy, z dodatkiem kajmaku i słonych orzeszków, na kruchym spodzie z herbatników. Prosty w przygotowaniu, obłędny w smaku! Szczególnie dla wielbicieli połączenia słonego ze słodkim. Należycie do nich? Rozgrzewajcie piekarnik!
Sernik królewski
I kolejny przepis dla tych, którzy lubią serniki z kakaową nutą. Znany chyba wszystkim. Składa się z masy serowej i dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego – na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Klasyk, który świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym, suto zastawionym stole, jak i w duecie z małą czarną.
Sernik z kaszy jaglanej
Ogromną zaletą serników jest to, że można je też robić w wersji wegańskiej – i smakują równie dobrze jak te z twarogu. Oto jedna z takich propozycji: jagielnik. Herbatnikowy spód, a do tego masa z kaszy jaglanej z dodatkiem napoju sojowego (lub innego), nerkowców i aromatycznej wanilii.
Karmelowy sernik z jabłkami
Sernik świetnie się komponuje z owocami. Ta karmelowa wersja z jabłkami z pewnością skradnie wasze serca i podniebienia. Smakuje trochę jak połączenie szarlotki i sernika. Słodki sos karmelowy łagodzi kwasowość owoców i wieńczy dzieło. To ciasto obłędnie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie musicie wierzyć nam na słowo. Po prostu je zróbcie i przekonajcie się sami.
Delikatny, kremowy, z czekoladową polewą, po prostu pyszny
Sernik tradycyjny
Gdy poszalejecie już z różnymi wersjami sernika i zatęsknicie za jego tradycyjnym smakiem, ten przepis będzie jak znalazł. Obliczony jest na dużą blachę nie bez powodu – znika w okamgnieniu. Delikatny, kremowy, z czekoladową polewą, po prostu pyszny! I w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu – udaje się każdemu. Latem wierzch ciasta można przybrać sezonowymi owocami, na przykład truskawkami, ale i bez nich smakuje świetnie.
Sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje. Idealnie wkomponuje się też w bożonarodzeniowe menu. To połączenie smaków jest absolutnie genialne. Pomarańcza z makiem na kakaowym spodzie, a to wszystko oblane białą czekoladą. Brzmi dobrze? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej. Temu sernikowi nie sposób się oprzeć!
Sprawdź przepis na sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady >>
Tofurnik pieczony à la krakowski
Kolejna wegańska wersja sernika, tym razem z tofu, które ze względu na neutralny smak jest wdzięczną bazą nie tylko dań wytrawnych, ale i deserów. Wystarczą odpowiednie dodatki i ciasto bez nabiału – nie tylko dla wegan – gotowe! Konsystencja tofurnika jest delikatna i kremowa, dodatek wanilii zaś podkręca smak. W dodatku to banalnie prosty deser. Żal nie spróbować!
Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?