Kukbuk
Kukbuk
Łosoś zamiast karpia, alternatywy dla karpia. MOWI

Zupa piwna z cheddarem i cygaretkami z ciasta filo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Farsz do cygaretek:
biały ser (ricotta lub feta)
2 łyżki
wędzony na zimno łosoś MOWI
100 g
tymianek
1 łyżka
oregano
1 łyżeczka
wędzona słodka papryka
do smaku
dodatkowo:
ciasto filo
1 arkusz
oliwa
2 łyżki
masło
2 łyżki
cebula
1 sztuka
żółta marchew
1/2 sztuki
seler naciowy
1 sztuka
piwo lager
500 ml
bulion warzywny
500 ml
chili
do smaku
śmietana 30%
100 ml
ser cheddar
300 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
szczypiorek
do podania
wędzony na zimno łosoś MOWI
kilka plasterków

krok 1

Do miski wkładamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia MOWI. Doprawiamy tymiankiem, oregano i wędzoną papryką. Mieszamy i odkładamy na bok.

krok 2

Arkusz ciasta filo kroimy na kwadraty 7×7 centymetrów. Smarujemy je oliwą, wypełniamy farszem i zwijamy w ruloniki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, aż ciasto będzie złotobrązowe.

krok 3

Do nagrzanego garnka wrzucamy masło, posiekane w kostkę cebulę i żółtą marchewkę oraz pokrojony w paski seler naciowy. Smażymy.

krok 4

Do garnka wlewamy piwo i bulion warzywny. Gotujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy chili, śmietanę oraz ser cheddar. Gotujemy jeszcze kilka minut.

krok 5

Blendujemy zupę na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz z owiniętymi plastrami łososia cygaretkami.

Logo Mowi z marginesami

Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk