Kukbuk
Kukbuk
Miska zupy pho z kurczakiem, limonka, chili i tajska bazylia (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa pho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion:
korpus i skrzydła kurczaka
z 1 sztuki
świeży imbir
5-centymetrowy kawałek
cebula
1 mała sztuka
cynamon
1 laska
nasiona fenkułu
1 łyżeczka
anyż
2 gwiazdki
ziarna kolendry
1 łyżeczka
sos sojowy
3 łyżki
sos rybny
5-7 łyżek
dodatkowo:
makaron ryżowy
400 g
papryczka chili
1 sztuka
świeża kolendra
1/2 pęczka
sok z limonki

Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerze: Spiek Ceramiczny, Hadaki 

krok 1

Korpus i skrzydła zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. Dodajemy opalne nad ogniem imbir i cebulę, oraz uprażone na suchej patelni przyprawy. Gotujemy dwie godziny na małym ogniu. Wywar przelewamy przez sito z drobnymi oczkami do czystego garnka. Wlewamy sosy: sojowy i rybny, gotujemy 10 minut i próbujemy – jeśli zupa nie jest słona, dolewamy sosu rybnego. 

krok 2

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

krok 3

Na talerz nakładamy makaron, zalewamy go wywarem. Dokładamy mięso obrane z ugotowanego korpusu, posypujemy listkami kolendry, plasterkami chili i doprawiamy sokiem z limonki do smaku.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk