Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste dania do szkoły – zielona kanapka z pełnoziarnistą bagietką (fot. Maciej Niemojewski)

Zielona kanapka z pełnoziarnistą bagietką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
jajko "zerówka"
2 sztuki
awokado
½ sztuki
sok z limonki
½ sztuki
ogórek gruntowy
1 sztuka
bagietka pełnoziarnista
1 sztuka
kremowy serek śmietankowy
150 g
ulubione kiełki
50 g
szpinak baby lub rukola
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.

krok 2

Awokado obieramy, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki. Ogórka myjemy i kroimy wzdłuż w plastry. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w plasterki.

krok 3

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy kremowym serkiem, na jednej części układamy szpinak, ogórka, awokado jajko i kiełki. Wierzch przykrywamy drugą kromką posmarowaną serkiem i składamy w jedną całość. Bagietkę podajemy od razu po przygotowaniu lub kroimy na mniejsze kawałki i zabieramy na lunch.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk