Kukbuk
Kukbuk
Żeberka z miodem i sosem sojowym z grilla

Żeberka po amerykańsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 min + marynowanie i pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
żeberka wieprzowe
1,5 kg
przecier pomidorowy
4 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
syrop klonowy
2 łyżki
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
kumin
1/2 łyżeczki
czosnek
2 ząbki

krok 1

Żeberka płuczemy i suszymy. W garnuszku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.

krok 2

Żeberka układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Pędzelkiem rozsmarowujemy marynatę na żeberkach, aby utworzyła na nich grubą warstwę. Zawijamy mięso w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc. 

krok 3

Żeberka w folii układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez godzinę. następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejną godzinę. Po tym czasie ściągamy folię i dopiekamy już bezpośrednio nad ogniem, przez pół godziny (mięsną stroną do dołu).

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk