Kukbuk
Kukbuk

Wytrawne dutch baby z oliwą Classico, grillowanymi pieczarkami, serem comté i ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Omlet
mąka pszenna
140 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
jajko „zerówka”
5 sztuk
oliwa Classico Monini
5 łyżek
mleko
130 ml
Dodatkowo
oliwa Classico Monini
do smażenia
szalotka
1 sztuka
pieczarki
150 g
ocet balsamiczny
1 łyżka
tymianek
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ser comté
150 g
świeże zioła
do podania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

W piekarniku nagrzanym do 200 stopni rozgrzewamy żeliwną lub stalową patelnię. W jednej misce mieszamy suche składniki omletu (mąka, proszek do pieczenia, sól), w drugiej mokre (jajka, oliwa, mleko). Łączymy je ze sobą – dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, wlewamy na nią sporą ilość oliwy Classico i wylewamy masę omletową. Pieczemy 15-20 minut.

Krok 2

Rozgrzewamy oliwę na patelni i szklimy na niej posiekaną szalotkę. Wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je do momentu, aż stracą wodę i się zarumienią. Doprawiamy octem balsamicznym, tymiankiem, solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.

Krok 3

Upieczony omlet posypujemy serem i kładziemy na nim pieczarki z szalotką. Wstawiamy do piekarnika na minutę, aby ser się rozpuścił. Dekorujemy ulubionymi ziołami.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk