Kukbuk
Kukbuk
przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kalafior
600 g
zielona fasolka szparagowa
160 g
oliwa
do polania i smażenia
mała cukinia
1 sztuka
cebula dymka
1 sztuka
żółta papryka
1 sztuka
zielona pasta curry
3 łyżeczki
suszone liście limonki kaffir
3 sztuki
jasny sos sojowy
2 łyżki
cukier kokosowy
2 łyżeczki
mleczko kokosowe
1 puszka (400 ml)

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka


Ceramika: MUA Studios

krok 1

Kalafior dzielimy na małe różyczki, fasolkę po ucięciu końcówek kroimy na pół. Warzywa wkładamy do osobnych misek, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy hojnie oliwą i mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ułożyć kalafior po jednej stronie, a fasolkę po drugiej). Warzywa pieczemy w temperaturze 220 stopni; fasolkę wyjmujemy po 10 minutach, kalafior po 20 minutach – powinien wyraźnie się przyrumienić.

przepis na zielone wegańskie curry

krok 2. W tym czasie rozgrzewamy odrobinę oliwy w garnku. Wrzucamy pokrojoną na półplasterki cukinię, posiekane: cebulkę i paprykę – obsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy pastę curry, liście limonki, sos sojowy, cukier i mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut (dolewamy trochę wody, jeśli curry mocno zgęstnieje).

krok 3. Przed podaniem mieszamy płynny sos z pieczonymi warzywami. Curry dobrze smakuje również na zimno.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk