Kukbuk
Kukbuk
Brownie z wędzonego bakłażana bez dodatku cukru, ksiażka "Sezonowe warzywo" (fot. Dominika Wójciak)

Wędzone brownie z bakłażanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min + 90 min pieczenia
typ diety: fit
typ posiłku: deser
olej kokosowy
do posmarowania blachy
bakłażan
2 sztuki
gorzka czekolada
300 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
żółtko z jajka "zerówki"
1 sztuka
syrop daktylowy
200 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
kakao
60 g
mąka migdałowa
60 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak – "Sezonowe warzywo"

krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia płaską blachę oraz dno tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy posmaruj olejem kokosowym.

krok 2

Bakłażany umyj, osusz i opiecz mocno nad palnikiem gazowym lub do creme brulee. Skorka powinna być całkowicie czarna, prawie spalona. Możesz także opiec warzywa na grillu lub w piekarniku, jednak opiekanie nad płomieniem da najlepsze rezultaty. Dzięki temu warzywo nabierze mocno dymnego, palonego aromatu. Opieczone bakłażany nakłuj nożem i połóż na blasze. Piecz przez około 40–60 minut, aż będą miękkie. Przełóż do durszlaka i odczekaj, aż nieco przestygną i odparują.

krok 3

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Kiedy bakłażany będą już na tyle chłodne, by trzymać je w dłoniach, obierz je ze skorki i odciśnij z nadmiaru soków. Zmiksuj jeszcze ciepłe warzywa na gładkie puree.

krok 4

Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej misce nad garnkiem z gorącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku. Powoli rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z ciepłym puree z bakłażana.

krok 5

Jajka i żółtko ubij z syropem daktylowym i ekstraktem z wanilii. Przesiej kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj szybko i sprawnie masę jajeczną z suchymi składnikami, ale tylko do połączenia składników. Następnie wymieszaj ciasto dokładnie i szybko z puree bakłażanowo-czekoladowym.

krok 6

Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i studź przez co najmniej 20 minut przed podaniem. Brownie podawaj posypane kakao z 1 łyżką creme fraiche i makiem, z lodami śmietankowymi i świeżymi malinami lub z lodami karmelowymi i szczyptą soli w płatkach.

TIP 1

Jeśli nie chcesz opiekać bakłażanów, dodaj do ciasta garść posiekanej suski sechlońskiej (wędzonej węgierki), efekt będzie niemal identyczny.

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk