Kukbuk
Kukbuk

Warzywna inaczej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Bulion:
woda
2 l
marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
por
1 sztuka
seler
1/2 sztuki
cebula
1 mała sztuka
suszone grzyby
kilka sztuk
czosnek
3 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
ziele angielskie
4 ziarenka
liście laurowe
2 liście
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Zupa:
marchewka
1 duża sztuka
ziemniak
1 duża sztuka
batat
1 mała sztuka
seler
1/4 sztuki
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
pomidorki koktailowe
6 sztuka
suszone pomidory
5 sztuk
biała fasola
1 puszka
posiekany jarmuż
3 garście
olej po suszonych pomidorach
2 łyżki
czosnek
4 ząbki
rozmaryn
4 gałązki
wędzona papryka
1 łyżeczka
estragon
1 łyżeczka
cukier
1/2 łyżki
sól
1 łyżeczka
zielona pietruszka
do dekoracji

Przepis: Natalia Kusiak / The Bowl Book


Zdjęcie: Nat Kontraktewicz / The Bowl Book

krok 1

Najpierw przygotuj bulion. Warzywa dokładnie umyj, obierz selera, cebulę i ząbki czosnku. Cebulę przekrój na pół, a pozostałe warzywa podziel na mniejsze części. Gotuj wszystkie składniki w 2 l wody pod przykryciem i na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

krok 2

Przygotuj składniki na zupę. Nie obieraj warzyw poza selerem. Posiekaj na drobne kawałki marchewkę, ziemniaka, batata, seler i pietruszkę. Cebulę podziel na pół, czosnek zostaw w łupinkach. 

krok 3

Tak przygotowane warzywa wyłóż na blasze. Dodaj do nich gałązki rozmarynu i pomidorki koktajlowe. Wszystko posól i polej olejem po suszonych pomidorach. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach. 

krok 4

W tym czasie podgrzej przygotowany wcześniej bulion. Bazę powinno stanowić 1,5 l płynu. Dodaj do niego suszone pomidory pocięte w paski, fasolę i jarmuż. 

krok 5

Upieczone warzywa dodaj do bulionu. Nie zapomnij ściągnąć łupinek z czosnku i posiekać cebuli. Warzywa możesz upiec bezpośrednio przed gotowaniem, ale równie dobrze mogą być przygotowane wcześniej.

krok 6

Dodaj przyprawy: paprykę, estragon, sól i cukier. Wszystko gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Cały garnek powinien być pełen warzyw. Bulion ma być w zasadzie jedynie dodatkiem.

krok 7

Zupę podawaj w głębokich miskach i udekoruj zieloną pietruszką.

TIP 1

Jeżeli bardzo Ci się nie chce gotować bulionu, to użyj 4 kostek bulionowych. Świat się nie skończy, a reszta dodatków i tak sprawi, że danie będzie miało bardzo dużo smaku.

TIP 2

Białą fasolę możesz podmienić na groszek, soczewicę albo cieciorkę - wszystkie strączki dadzą radę. 

TIP 3

Opcjonalnie możesz też dodać pół łyżki lub łyżkę dymu wędzarniczego. Ta przyprawa czyni cuda.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk