Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi
- Pralina orzechowa:
- cukier trzcionowy
- 20 g
- miód
- 10 g
- masło
- 25 g
- śmietanka 30%
- 10 ml
- orzechy laskowe
- 80 g
- Trufle:
- czekolada deserowa
- 200 g
- śmietanka 30%
- 80 ml
- masło
- 20 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- espresso
- 20 ml
- sól
- ⅓ łyżeczki
- orzechy laskowe
- do nadziewania
- kakao
- do obtoczenia
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód – podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy masło i śmietankę, mieszamy. Wrzucamy orzechy, dokładnie obtaczamy je w karmelu i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy orzechy ostygną, lekko je rozdrabniamy (najlepiej w malakserze).
krok 2
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę połączoną ze śmietanką, z masłem, ekstraktem waniliowym, espresso i solą. Mieszamy. Gdy tylko powstanie gładki krem, zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i dodajemy rozdrobnione orzechy. Łączymy składniki. Przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, by masa stężała.
krok 3
Przy użyciu łyżki do lodów nabieramy porcję czekoladowej masy, spłaszczamy ją, w środek wkładamy cały orzech laskowy, formujemy kulkę, obtaczamy ją w kakao i układamy na papierze do pieczenia. Trufle podajemy od razu po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 7 dni.
TIP
Trufle zamiast w kakao możemy obtoczyć w posiekanych prażonych orzechach laskowych. Czekoladki będą bardziej chrupiące i zdecydowanie bardziej orzechowe.
Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
- Ludzie i inspiracje
Kawowy pairing na zimę
Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.
- Na mapie
Kawowe podróże: Włochy
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
- Ludzie i inspiracje
Kawowe podróże: Australia
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.