Kukbuk
Kukbuk
Tort kutia na święta z konfiturą pomarańczową (fot. Monika Walecka)

Tort kutia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 50 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
SYROP MIGDAŁOWY:
woda
1/2 szklanki
cukier
1/2 szklanki
amaretto
1/2 szklanki
BLATY:
masło
200 g + 1 łyżka do wysmarowania formy
białka jajek
7 sztuk
cukier
1 szklanka
mąka
1 szklanka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mak
1/2 szklanki
bakalie
1/2 szklanki
konfitura pomarańczowa
1 słoiczek
KREM:
twaróg sernikowy
250 g
miód
100 g
kremówka
300 g

przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż płyn zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmujemy z ognia i wlewamy amaretto. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

krok 2

Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mikserem ubijamy białka. Stopniowo dodajemy cukier, aby białka ubiły się na sztywno. Nie przerywając ubijania, małymi porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie mak i bakalie. Na koniec cienką strużką wlewamy przestudzone masło.

krok 3

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy, wygładzamy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45-50 minut (patyczek wsadzony w środek ciasta po wyciągnięciu powinien być suchy). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy lekko przestygnie – także z formy. Przekrawamy, by otrzymać trzy blaty.

krok 4

W misie blendera ucieramy twaróg z miodem. Kontynuując ucieranie, cienką strużką wlewamy kremówkę. Ubijamy do momentu, aż masa serowa zrobi się gęsta, podobna do ubitej śmietany.

krok 5

Każdy blat smarujemy syropem migdałowym, kilkoma łyżkami konfitury pomarańczowej, a następnie 1/2 porcji kremu twarogowego. To samo robimy z kolejnymi blatami. Gotowy tort wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się połączyły. Wyjmujemy z lodówki przynajmniej godzinę przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk