Tarty z łososiem i ze smażonym porem na cieście filo
- masło
- 30 g + 15 g
- ciasto filo
- 250 g
- por
- 250 g
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- crème fraîche
- 150 ml
- musztarda francuska
- 2 łyżeczki
- ser cheddar
- 30 g
- świeży koperek
- ½ pęczka
- filet z łososia
- 200 g
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
30 g masła roztapiamy. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 10 × 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
krok 2
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Arkusze układamy w formach tak, aby zakryły dno i boki, warstw powinno być 7 lub 8. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
krok 3
Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym pozostałym masłem. Dusimy przez 3-4 minuty. Jajka ucieramy z crème fraîche, musztardą, ze startym na tarce cheddarem i połową posiekanego koperku. Filet z łososia kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem.
krok 4
Na podpieczone spody wykładamy pora, następnie kawałki łososia, zalewamy masą serowo-jajeczną. Tarty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Będą gotowe, gdy z wierzchu zaczną się zapiekać. Wyjmujemy i lekko studzimy przed podaniem.
Więcej przepisów:
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.