Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na desery ze śliwkami. Jak zrobić tartaletki ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Tarteletka ze śliwką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 3 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto kruche:
zimne masło
300 g
mąka
500 g
cukier puder
140 g
jajko „zerówka”
1 mała sztuka
sól
szczypta
Nadzienie:
mleko
500 ml
cynamon
1 laska
żółtko jajka „zerówki”
6 sztuk
cukier puder
100 g
mąka pszenna
30 g
śliwki (renkloda ulena)
6 dużych sztuk

Przepis i przygotowanie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę do tarty lub foremki do tarteletek, ponownie chłodzimy przez godzinę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 20 minut.

krok 2

Mleko gotujemy z laską cynamonu, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Wyjmujemy cynamon. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy mąkę i ponownie ubijamy. Mleko cynamonowe zagotowujemy – ciepłe powoli wlewamy do masy, cały czas mieszając. Przelewamy ją do garnka i doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Tak przygotowany krem przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą (powinna przylegać do całej powierzchni kremu). Po wystudzeniu krem jest gotowy do użycia.

krok 3

Upieczone tarteletki lub tartę wypełniamy kremem. Na nim układamy pokrojone w cienkie plasterki śliwki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów ze śliwkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk