
Tarteletka ze śliwką
- Ciasto kruche:
- zimne masło
- 300 g
- mąka
- 500 g
- cukier puder
- 140 g
- jajko „zerówka”
- 1 mała sztuka
- sól
- szczypta
- Nadzienie:
- mleko
- 500 ml
- cynamon
- 1 laska
- żółtko jajka „zerówki”
- 6 sztuk
- cukier puder
- 100 g
- mąka pszenna
- 30 g
- śliwki (renkloda ulena)
- 6 dużych sztuk
Przepis i przygotowanie: Dominika Krzemińska
Stylizacja: Irina Grishina
Zdjęcie: dinnershow.studio
krok 1
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę do tarty lub foremki do tarteletek, ponownie chłodzimy przez godzinę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 20 minut.
krok 2
Mleko gotujemy z laską cynamonu, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Wyjmujemy cynamon. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy mąkę i ponownie ubijamy. Mleko cynamonowe zagotowujemy – ciepłe powoli wlewamy do masy, cały czas mieszając. Przelewamy ją do garnka i doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Tak przygotowany krem przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą (powinna przylegać do całej powierzchni kremu). Po wystudzeniu krem jest gotowy do użycia.
krok 3
Upieczone tarteletki lub tartę wypełniamy kremem. Na nim układamy pokrojone w cienkie plasterki śliwki.

















Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>