Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską
czas przygotowania: 70 minut + czas suszenia bezy
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Spód:
- mąka pszenna
- 260 g
- drobny cukier
- 50 g
- sól
- ½ łyżeczki
- zimne masło
- 130 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- pasta waniliowa
- 1 łyżeczka
- Budyń:
- pełnotłuste mleko
- 500 ml
- drobny cukier trzcinowy
- 40 g
- pasta waniliowa
- 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki
- żółtko jajka „zerówki”
- 3 sztuki
- skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- masło
- 20 g
- Śliwki:
- śliwka węgierka
- 400 g
- cukier
- 20 g
- cynamon
- 1 łyżeczka
- cytryna
- 1 sztuka
- Beza włoska:
- drobny cukier
- 250 g
- woda
- 80 ml
- białko jajka „zerówki”
- 150 g (5 sztuk)
- sól
- szczypta