Tarta z porem i z boczkiem
- Spód:
- mąka pszenna
- 170 g
- sól
- ½ łyżeczki
- zimne masło
- 80 g
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- sos sojowy
- 1 łyżka
- Nadzienie:
- boczek wędzony
- 120 g
- por
- 250 g
- czosnek
- 1 ząbek
- szalotka
- 1 sztuka
- marynowana papryczka jalapeño
- 1 sztuka
- ricotta
- 120 g
- śmietana 18%
- 20 g
- mleko 3,2%
- 60 ml
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- szałwia
- 2 liście
- sól
- ½ łyżeczki
- biały pieprz
- ½ łyżeczki
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło, wbijamy żółtko i wlewamy sos sojowy. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Boczek kroimy w kostkę, pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marynowane jalapeño siekamy. Ricottę, śmietanę, mleko, jajko, posiekaną szałwię, sól i biały pieprz dokładnie mieszamy.
krok 3
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy go na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pokrojonego pora i na koniec posiekane jalapeño. Smażymy warzywa, aż zaczną się rumienić. Gotowe zdejmujemy z patelni.
krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Dno formy do tarty o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta wykrawamy koło o średnicy 23 centymetrów – wykładamy nim dno i boki formy. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie, a ciasto pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
krok 5
Na przygotowany spód wykładamy pora z czosnkiem i cebulą, następnie posypujemy smażonym boczkiem, zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Tartę zapiekamy przez 30-35 minut. Powinna być ładnie zarumieniona. Gotową wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy przed podaniem. Doskonale smakuje również na zimno.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!